Защо някои часовници са по-скъпи от други

Сподели

Луксозните творения на световноизвестните марки часовници се възприемат по-скоро като произведения на изкуството, отколкото като стандартни функционални устройства за измерване на времето. А изкуството, както е добре известно, е скъпо нещо.

Когато избирате часовник за себе си или за подарък, сигурно поне веднъж сте си задавали въпроса: Защо някои модели ръчни часовници са по-скъпи от други?

Как се формират цените?

Всъщност, оказва се, че алгоритъмът е доста елементарен.

Според консултантите от онлайн магазин за часовници Timebox.bg първото, което се взема под внимание е популярността и реномето на марката. Тук трябва да отбележим, че швейцарските часовници се славят като най-качествените от много години насам, като  точността им е пословична.

Толкова ли е важна марката?

Добре познатият бранд има дълга, богата на събития история, както и може да се похвали с уникални традиции, натрупани през годините. Световноизвестните компании за часовници доказаха своето лидерство с множество изобретения в областта на сложните механизми. И затова, без значение какъв часовник създават, то неговата цена винаги ще е висока.

Цената на часовници като Patek Phillipe, Vacheron Constantin, Breguet, Blancpain или Romain Jerome, Montblanc , Maurice Lacroix , Raymond Weil също не би могла да бъде по-ниска от определен ценови праг, в противен случай целевата аудитория ще се разшири и в резултат на това марката ще „поевтинее“.

Когато купува скъп часовник от известна марка, човек получава принадлежност към бранда, чието лого е неразривно свързано с определени ценности, статус и естетика.

Скъпият часовник включва напълно естественото желание на човек да демонстрира по-висок статус, луксозен живот и желание да се откроява сред тълпата. Скъпите часовници са знак за принадлежност към определен социален кръг. И колкото по-дълбоки и силни са емоциите, които носи притежанието на подобно модно бижу, толкова повече потребителят е готов да заплати за него.

Изразът „часовници от известна марка“ най-често се използва за прословутото „швейцарско качество“. Тази характеристика отдавна се е превърнала в неразделна част от имиджа на ръчните часовници. Мнозина са готови да платят висока цена за безупречната точност, надеждност, издръжливост на елитните швейцарски часовници.

Начинът на производство е друга важен фактор, от който се влияе пазарната стойност. Някои фирми произвеждат милион часовници годишно, докато други работят с десетки майстори, които ръчно създават всеки детайл. Логично е ръчната работа, ограничените модели, разнообразието от сложни функции и влагането на скъпи материали да увеличат многократно цената на ръчния часовник.

Също така, високата цена може да е следствие и от скъпия транспорт при внос. Това е банално, но е самата истина –  транспортирането на всеки артикул от точка А до точка Б изисква определени разходи, които също се взимат предвид при формирането на крайната цена на модела.

Накрая, но не на последно място, сме длъжни да споменем и надценката, която търговците слагат върху всяка стока. Ако купувате реномирана марка часовник от реномиран магазин, няма как да ви излезе евтино. Но пък така сте сигурни, че няма да бъдете измамени.

Всъщност, предлагането на луксозен часовник на ниска цена трябва винаги да ви служи като „сигнална лампичка“, че нещо не е наред с този артикул. Който има възможност и е решен да се сдобие с висококачествен скъп часовник, той следва да е наясно и със съответните разходи.

Но, не забравяйте, че винаги бихте могли да намерите модел, много подобен на вашия мечтан часовник, но на по-приемлива цена – съвременните производители предлагат разнообразни опции, така че, никой да не остане разочарован.

 

Виж още

И още