Защо трябва да се преподават лични финанси в училищата

Сподели

Днес в учебните заведения децата учат редица важни предмети, които ги подготвят за зряла възраст –  от история и естествени науки до чужди езици и математика. Но има една област, в която училищата по света не успяват да се справят с децата, и това са личните финанси. Като не учат децата от малки как да управляват парите си, те стават възрастни, които не могат да вземат добри финансови решения. Ако искаме децата ни да растат като финансово отговорни възрастни, трябва да започнем да преподаваме лични финанси в училищата и да подчертаем стойността на финансовите умения и инструменти.

Докато училищата се фокусират върху математиката, те изоставят основните принципи на личните финанси.

Как се преподават лични финанси днес

Освен ако не изучавате финанси, икономика или подобен специализиран предмет в университета, днешната финансова грамотност идва предимно на базата на „направи си сам“. Има хиляди онлайн ресурси, за да научите за основите на личните финанси, като купуване на къща, спестяване за пенсия и семейно планиране. Но този тип обучение за самопомощ е недостатъчно за това, от което се нуждаят повечето възрастни.

От една страна, повечето хора не си правят труда да учат по финансови теми, докато не започнат да живеят самостоятелно. Това означава, че те са прекарали десетилетия с лоши финансови навици, които е трудно да се отучат. Освен това, след като имате работа на пълен работен ден и семейство, за което да се грижите, не ви остава много време да научите тънкостите по финансовите въпроси. Ако искате да научите за пенсионния план, но трябва да помогнете на децата си с домашните, е много ясно кой избор ще направите.

Можете да получите информацията си от онлайн публикации или бюлетини, но и от тях има много да се желае. Със свободата, която интернет и социалните мрежи предлагат, осигурявайки на всеки достъп до огромна аудитория, вече всеки може да създаде бюлетин за инвестиции, а много от т.нар. „гурута“ са измамници или най-малкото, необразовани самозванци.личните финанси са от огромно значение

Според специалисти, основният проблем е, че тези публикации и бюлетини не са регулирани от съответните финансови органи, така че информацията в тях може да е най-малкото неточна, а често и преднамерено измамна.

Тази липса на приемственост във финансовото образование затруднява средностатистическия човек да се ориентира в тази джунгла от финансови предложения и да избере на кого да има доверие.

Можете да прекарате дни в четене на различни книги и да търсите в интернет помощ по личните си финансови въпроси, само за да намерите противоречиви отговори, които ви оставят с още повече въпроси. Тои проблем може да бъде решен само със стандартизирано финансово образование, което дава на всички равен старт и шанс да се справят по-лесно с предизвикателствата на съвременните финанси.

Дори добре образованите хора не разбират от финанси

Липсата на финансово образование е проблем по целия свят, и България естествено не е изключение. Според проучване от 2018 г. на howmuch.net, Естония има 54% рейтинг на финансовата грамотност, Германия има 66%, Италия е на 37%, а Испания има 49%.

Ребека Шовал, основателят на финансовия сайт Money Funnies, видя колко странно е, че дори най-образованите хора в нашето общество нямат представа, що се отнася до техните финанси. „Имах разговори с много добре образовани приятели, лекари и преподаватели в колежа, които не разбират нищо от лични финанси“, казва Шовал . „И по ирония на съдбата, дори много хора, които работят във финансовата индустрия, знаят повече за корпоративните финанси, отколкото за собствените си.“

Проблемът е, че без солидна основа на финансовото образование е по-вероятно да попаднете в разпространени финансови клопки, които иначе е лесно да се избегнат.

Последствията

Днешният модел за финансово образование носи след себе си много проблеми. Първо, в глобалния свят на интернет дебнат твърде много финансови хищници, които чакат възможността да се нахвърлят върху нищо неподозиращия потребител. Например, бързите кредити (заем до заплата) могат да изглеждат като разумно нещо за някой, който иска да получи бързи пари, но без да разбере как работят и техните изключително високи лихвени проценти, е лесно да остане с горчив привкус след използването им.

Това е една от причините, поради които изглежда, че дори трудолюбивите хора от средната класа трудно се измъкват от блатото, когато става въпрос за техните финанси. Поемането на ненужни дългове, невъзможността да се възползвате от данъчни облекчения и неспособността да инвестирате разумно са все подводни камъни, в които лесно може да се попаднете без подходящо образование.

Резултатът от ниското финансово образование е липсата на увереност при вземането на критични финансови решения. Без такова образование всички ние сме оставени сами да се оправяме в сложната финансова система.

Преподаването на финанси не трябва да е трудно

Ако децата се учат на финанси в ранна възраст, те са по-склонни да имат по-добри финансови умения като възрастни.

Възможно е преподавателите и образователните институции да се страхуват да се впуснат в сложната тема за финанси с малки деца. Но има лесни начини да накарате малките деца да мислят за парите, които са едновременно полезни и лесни за разбиране.

Една област, която би могла да бъде изключително полезна, е да научим за бюджетирането. Преподаването на бюджетиране в училищата ще бъде лесно и лесно за интегриране. Още от малки децата разбират стойността на парите, а някои дори получават джобни от родителите си.

Уменията за бюджетиране могат да бъдат дадени на учениците, като се използват неща, с които са запознати, което прави предмета по-подходящ. Например, децата могат да бъдат поставени в различни сценарии, където им се дава фиксирана сума пари и се иска да ги харчат разумно. След като сценарият се разиграе, учениците могат да говорят защо са похарчили парите си по начина, по който са го направили.

С напредване на възрастта учениците могат да започнат да учат по-сложни теми. Идеи като данъци и лихви могат да бъдат научени на децата, когато станат тийнейджъри и започнат да виждат как тези неща се появяват в живота им извън училище. Разбирането на тези теми в ранна възраст само ще помогне на тези студенти да се подготвят да влязат в университет и за живота след него.

Много необходима промяна

Създадохме среда, в която само малцина избрани разполагат с финансови познания, за да успеят. Това трябва да се промени, ако искаме всички да играят на равни условия и да се радват на финансово стабилен живот.

Без финансово образование в училищата всеки човек е оставен сам да разбира сложните финансови въпроси, които не са лесни за разбиране.

Няма ли животът да е по-лесен, ако възрастните не трябва да се научат на финансовата грамотност по трудния начин?

Разбира се.

И така, нека да правим кампания за по-добро финансово образование, за да може следващото поколение деца да станат финансово по-умни възрастни.

Виж още

И още