Изучаването на финанси може да е забавно

Сподели

Тези игри могат да помогнат както на родителите, така и на децата да научат повече за финансите, като в същото време се забавляват.

Ако някога сте се опитвали да научите за сложните лихви, бюджета или която и да е друга финансова тема, може да сте се отегчили и разочаровали в един или друг момент. Това е така, защото тези теми могат да бъдат доста сложни и неясни за разбиране, особено ако никога преди не сте били в контакт с тях.

Имайки това предвид, компаниите започнаха да разработват стратегии, за да направят финансовото образование по-ангажиращо и смеем да го кажем, по-забавно!

Чрез технологии и игри ученето за финанси може да бъде по-забавно, отколкото бихте могли да си представите.

Образование (Education) + Развлечения (Entertainment) = Обравлечение (Edutainment)

Edutainment е умелото съчетание на обучение (образование) с игри и симулации (развлечения). То използва различни методи за обучение и предаване на информация, вплетени по забавен, увлекателен начин, който позволява на потребителите да научат нов материал, докато играят игри. Днес е по-лесно от всякога да комбинирате обучение и забавление. Това е така, защото цифровите игри са по-популярни от всякога и сливането на тези два свята е факт както никога досега.

Различни игри могат да помогнат за преподаване на теми за финансова грамотност като бюджетиране, инвестиране и спестяване на пари. И тези игри не са само за деца, те могат да помогнат и на възрастните. Ето няколко игри, които в момента са на пазара, които могат да ви помогнат да научите повече за финансите и да се забавлявате едновременно.

Игри за финансово образование

MarketWatch

финансови игри
Търгувайте заедно с реалния фондов пазар с MarketWatch.

Виртуалната фондова борса MarketWatch ви позволява да се гмурнете в търговията на фондовия пазар. Виртуалната търговия с акции е идеален начин за заинтересованите инвеститори да усетят тръпката, преди да рискуват собствения си капитал на пазара. Обикновено първия път инвеститорите често се плашат, защото не разбират как работи пазарът, но с MarketWatch те могат да се учат в движение.

В играта не се използва реална валута и вместо това потребителите играят с виртуална валута без стойност. Хубавото е, че играта ви позволява да търгувате в паралел с действителния фондов пазар, което означава, че преминаването от играта към реалната търговия е безпроблемно. Можете дори да играете заедно с приятелите си, за да видите кой може да спечели най-много пари на пазара.

FutureSmart

Финансова институция MassMutual създава FutureSmart, за да преподава на децата и възрастните инструменти за финансова грамотност. Играта симулира решения за лични финанси, които обикновеният човек може да вземе през целия си живот. Пътуването започва като дигитален персонаж в тийнейджърските си години и се движи през зрялата възраст, чак до пенсионирането.

Чрез симулиране на сценарии от реалния живот потребителите са подканени да вземат тежки финансови решения и да се учат от тези решения, докато играта се развива. Според компанията над 2 милиона деца и младежи вече са използвали FutureSmart, за да подобрят финансовата си грамотност.

Финансов футбол

Създаден в партньорство между NFL и VISA, Financial Football ви учи на финансови концепции, докато играете един от най-популярните спортове в света. Има различни нива на трудност в зависимост от възрастта и нивото на знанието на потребителя. Учителите дори могат да използват играта в клас със своите ученици за обучение в реално време. В рамките на играта на потребителите се задават различни финансови въпроси. Правилният отговор носи успех на терена, а грешния дава предимство на противника.

Джейсън Олдърман, вицепрезидент по глобалната финансова грамотност във VISA, отбелязва колко е важно да се ангажират младите хора да развият своите финансови умения. „Преподаването на потребителите за пари чрез „edutainment“ или „gamification“ е ефективно средство за демистифициране на сложна тема, като се използва завладяващата и позната среда на видеоигрите, за да се учат, докато се забавляват“, казва Алдерман.

SimCity

Играта съществува от десетилетия, вероятно сегашните бащи са я играли преди време, но може би не осъзнавате колко много може да ви научи SimCity , когато става въпрос за финансови инструменти. Играта ви дава шанс да управлявате голям град и всички проблеми, които произтичат от това. Това означава планиране, бюджетиране, данъци и приоритизиране на обществените услуги. Нещо подобно на настолната игра Монополи в цифров формат.

SimCity със сигурност не е лесна игра за овладяване, но ви поставя точно в средата на вземане на ключови финансови решения от другата страна на масата. Като го играете, можете да разберете по-добре трудния избор, който градските власти трябва да направят, къде отиват вашите данъчни пари и как работи градското планиране.

Предлагат се и други градски игри, както и подобни игри с различни теми, които преподават едни и същи концепции. Сред тях са Roller Coaster Tycoon, Cities Skylines, Game Dev Tycoon, и много други.

Бонус игра: The Bummer Game

The Bummer Game ви показва защо застраховката е ценен финансов инструмент. Играта ви превежда през различни житейски сценарии и ви предлага различни видове застраховки въз основа на житейските обстоятелства. Играта обхваща всички видове застраховки, от застраховка за домашни любимци до животозастраховане и всичко между тях. Дори ви помага да разберете различните видове застраховки, техните разходи и какво покриват. Когато завъртите Bummer колелото и възникне злощастен сценарий, можете да видите как избраното от вас застрахователно покритие помага да се покрият разходите.

Ученето на финанси може да бъде забавно

Понякога е трудно да се мотивирате да научите повече за финансите. Така че, ако искате да запомните лесно основните моменти и повече информация, и да се наслаждавате едновременно, разгледайте някои от тези финансови игри, специално създадени, за да ви ангажират. Тези игри са подходящи за всички, както за деца, така и за възрастни.

Виж още

И още