Лазерна епилация – няколко важни факта

Сподели

Има ли значение устройството?

Всеки, който е търсил в интернет термина лазерна епилация (напр. „лазерна епилация Пловдив“), е получил в резултат много статии или студия, които предлагат лазерна и IPL епилация. Още тук някои хора се объркват, затова уточняваме още в началото – IPL епилацията е различна от лазерната епилация.

Интензивните пулсиращи светлинни  (IPL) устройства са тези, които можете да закупите и използвате дори у дома, както и устройства за професионална употреба. Те излъчват светлинен импулс, който е насочен към пигмента на косъма. Светлината е по-малко концентрирана от тази на лазерна машина, обикновено с добри резултати, но за по-кратък период от време от лазерния процес.

Лазерната епилация е най-добрият вариант, който да изберете в салона. Той е за предпочитане, защото лазерът достига концентрирано нивото на корена на косъма и действа, като го унищожава.

Как действа лазерната епилация?

В качествените салони като Aeon Aesthetics, преди да започнат каквато и да е процедура, консултират своите клиенти и обясняват как работи лазерната машина, но и какви ще бъдат резултатите, които трябва да се очакват. Уредите за лазерна епилация са мощни, като действат върху пигмента в корена на косъма. Когато лазерът проникне в кожата, косменият фоликул поглъща светлината, а топлината на практика изгаря косъма, преди да порасне.

Някои препоръки преди и след лазерна епилация

Преди процедурата в продължение на 3 седмици ще трябва да се откажете от всеки метод за обезкосмяване, който включва откъсването на косъма от корена. Важно е коренът на косъма да е непокътнат, за да има върху какво да действа лазерът.

Второ, трябва да избягвате излагането на слънце. Същото важи и 3 седмици след процедурата, а солариумът има същата „присъда“ – забранен е.

Трябва да се има предвид съшо така, че ако се налага, след лазерни процедури трябва да се използва слънцезащитен крем с минимален защитен фактор 50.

Болезнена ли е лазерната епилация?

По принцип усещаната болка зависи много от областта, която решите да епилирате. Освен това всеки човек има много различна устойчивост на болка, така че на този въпрос отговорът не може да бъде еднозначен.

Епилацията в областта на горната устна обикновено не се усеща от клиентите, но някои споделят за лек дискомфорт при епилация в интимната област.

Охлаждащ гел се нанася върху повърхността, която се епилира преди процедурата, а устройството има система, която издухва студен въздух, за да намали потенциалната болка.

Колко сесии са необходими?

И в този случай броят на необходимите сесии се влияе от избраната област. Тъй като фоликулите не растат едновременно, ще са необходими няколко сесии с 4-6 седмична почивка между процедурите (понякога почивката се увеличава с напредването на броя на сесиите).

В допълнение, броят на необходимите сесии се влияе от лични фактори – всички сме различни, така че нито едно лечение или продукт няма да действат точно по същия начин.

Някои от основните фактори, които влияят върху ефективността и броя на необходимите сесии са: възраст, хормонални нива, цвят на кожата, цвят и дебелина на косъма (когато косъмчетата са по-тънки и по-светли, ще са необходими повече сесии).

Колко дълго траят резултатите?

Когато изберете необходимия брой сесии, резултатите са постоянни – за да сте сигурни, предварително трябва да се консултирате със студиото, в което сте избрали да направите лазерните процедури.

Виж още

И още