Мотивацията!

Сподели

Мотивацията е движещата сила, която стои зад всички действия на индивида. Тя включва целева насоченост на поведението и изисква получаването на пряка и своевременна връзка между целенасочените действия и постигнатите резултати. Крайният резултат винаги има субективно значение и психологическа ценност. В психологията, мотивацията се отнася до начало, посока, интензитет и постоянство в поведението, желание и готовност да направиш нещо. Мотивацията е временно и динамично състояние, което не трябва да се бърка с индивидуални черти от характера на човека или емоционални състояния.

Каквото и да правим трябва да сме мотивирани. Когато сме мотивирани се изморяваме и изнервяме много по-трудно, общо взето всичко върви добре. Когато виждаме как нещата се получават, желанието ни за работа се улевичава още повече.

Единственото нещо, което може да ни спре когато сме мотивирани е загубата на мотивация. Това може да се случи когато правим едно и също нещо твърде дълго време. Вярно е. Всяко нещо с времето започва да ни омръзва. Затова трябва да се опитваме да се усъвършенстваме в това, което правим, да усъвършенстваме направеното от нас или поне да разнообразяваме работата си, но определено първите две са за предпочитане. Няма нито един успял човек, който не е бил мотивиран по някакъв начин.

Най-ефикасният начин да се справим с липсата на мотивация е почивката. Опитайте да вземете няколко дни почивка, изцяло забравете работата. За да е пълноценна една такава почивка, Вие изобщо не трябва да мислите за работа, иначе това си е чисто и просто губене на време – нито си почивате, нито работите.

Въпреки всичко обаче справянето с липсата на мотивация е строго индивидулно. Аз бих искал да Ви споделя един от моите начини, а именно ето това видео

Винаги след като изгледам този клип аз се зареждам с енергия и желание да правя нещо, каквото и да е то. Аз съсредоточавам тази енергия в моята работа. Опитайте, може и при Вас да действа.

Виж още

И още