Най-ефикасният начин за отопление – климатика

Сподели

Естествено, както с всяка стока, и при климатиците има различни модели – някои са по-евтини, други по-скъпи. Едни харчат по-малко, други повече. Задължително гледайте, като купувате климатик, той да е инверторен – по-скъпи са, но ще си избиете парите много бързо. Това е една чудесна инвестиция, която ще ви спести много средства в бъдеще.

Друг съвет, който мога да ви дам при покупката на климатик – по възможност да е японски. В япония се правят най-добрите климатици и не само, за момента най-достъпни са Fujitsu, но може да си вземете Hitachi, Mitsubishi и др.

Друго предимство на климатика е, че можете да го използвате и през лятото и да се справяте с жегите, което също е много удобно. Освен това с него ще се чувствате много комфортно – през цялата зима е най-добре климатика да се пусне и въобще да не се спира, дори ще забравите за него.

Логично, освен предимства, климатиците имат и определени недостатъци. Един от неприятните „ефекти“ на климатика е, че при завъртането на въздуха в помещението, голяма част от вътрешния прах циркулира по-активно, като така се „набива“ по-лесно в дамаските и покривалата на мебелите. Затова, ако климатикът е в спалня, добре е леглото да бъде покривано с шалте, за да се предпази спалното ви бельо от напълване с прах (между другото, читави чаршафи може да си купите на добри цени и съвсем приемливо качество от Smartliving.bg).

Освен горното, при интензивно затопляне/изстудяване, климатиците могат да бъдат доста шумни, така че при обмисляне на покупката обърнете внимание и на децибелите при различните режими на работа. Това понякога може да се окаже дори по-важно от разхода, който дори и инверторните климатици правят.

Въпреки всичко, безспорно е, че инверторните климатици са най-евтиният вариант за отопление, а това заедно с бонуса, че охлаждат, ги прави предпочитан вариант за много хора.

И не на последно място, не забравяйте, че някои магазини и банки имат преференциални програми за покупка на енергоспестяващи уреди, и това важи и за климатиците.

Виж още

И още