Нова година, нови инвестиционни цели

Сподели

Отново е това време на годината, за да определите намеренията си за следващите 12 месеца. И това включва не само вашето физическо и емоционално здраве, но и финансовото ви благополучие. Преди календарът да се обърне, отделете време да помислите какво искате да постигнете през тази нова година и как планирате да го направите.

Докато се подготвяте за новата година, научете се как да създавате по-добри инвестиционни цели

Погледнете назад, за да гледате напред

Толкова много се случи през 2021 г. Въпреки че може би сте имали представа как ще протече тази година, нещата вероятно са различни от това, което сте си представяли – и не само заради глобалната пандемия. Може би сте очаквали повишение, което никога не е дошло, или преместване на ново място, което е било отложено. Ако обстоятелствата ви са се променили тази година, разбираемо е, че финансовите ви цели вече не са същите.

Така че отделете малко време, за да погледнете назад към изминалата година и да се запитате:

Какво се промени за мен тази година в личния и професионалния ми живот?

Спестих ли толкова, колкото първоначално възнамерявах в началото на годината?

Как се представиха инвестициите ми през последната година?

Имаше ли някакви големи промени в живота, които повлияха на финансовото ми състояние?

Адаптиране на вашите цели

С толкова много неща, които се случват през последните няколко години, вероятно финансовото ви състояние също се е променило драстично. И всеки път, когато финансовото ви състояние се промени, вашите цели трябва да се развиват заедно с него . Това ви позволява да адаптирате инвестиционните си цели към настоящата си реалност.

Например, ако сте били принудени да използвате своя спешен фонд тази година, за да плащате за разходи, новата ви цел трябва да бъде да попълните своя спешен фонд възможно най-скоро. Или може би сте получили значително увеличение, което не сте очаквали и сега можете да зададете по-висока цел за спестяване за всяка заплата.

Трябва също така да адаптирате целите си, за да ги направите възможно най-лични. Колкото по-лични са вашите цели за финансовото и житейското ви положение, толкова по-стремени ще бъдете да ги постигнете. Това може да означава поставяне на цели въз основа на това колко пари правите през годината или въз основа на това, което искате да направите с възвръщаемостта на инвестициите си.

Краткосрочни срещу дългосрочни цели

Има два вида цели: краткосрочни и дългосрочни. И двете категории са важни, но са много различни. Краткосрочните цели са фокусирани върху това какво се случва в настоящето и как вашите инвестиции могат да ви помогнат да вземете най-добрите решения в близко бъдеще. Очевидно не всички краткосрочни инвестиционни цели са създадени равни. Например, целта ви да закупите къща тази година вероятно е по-важна за вас от целта ви да закупите нов телефон.

Като алтернатива, дългосрочните цели ви помагат да дадете приоритет на това, което искате в бъдеще. Дългосрочните инвестиционни цели на повечето хора са съсредоточени около пенсионирането и възможността да се пенсионират до определена възраст. Въпреки това, вашите дългосрочни цели могат също да включват спестяване на достатъчно, за да изпратите децата си в колеж или дори да оставите пари на внуците си. Не се разсейвайте от краткосрочни колебания в цените, а по-скоро се съсредоточете върху това как една инвестиция ще се справи за многогодишен период .

Спестете време и инвестирайте онлайн

Времето е ценна стока, която не можете да върнете. И когато става въпрос за инвестиране, можете да прекарате безкрайно много време в консултации с професионалисти, проучване на инвестиционни стратегии и наблюдение на фондовия пазар. Или можете да инвестирате с помощта на онлайн платформа, за да облекчите голяма част от това главоболие.

Изборът на онлайн инвестиционна платформа обаче не е лесна задача. Трябва да вземете предвид репутацията на компанията, наличните възможности за инвестиране и редица други фактори. Вашите собствени инвестиционни знания и време, което искате да отделите за инвестиране, също трябва да бъдат взети под внимание. Някои платформи, като Bondora , предлагат автоматизирани инвестиционни стратегии, които изискват много малко време или усилия, като същевременно осигуряват солидна възвръщаемост.

Направете своята надлежна проверка, за да определите коя инвестиционна платформа е най-подходяща за вас.

Бъдете готови за една страхотна 2022 г

Въпреки че може да сте се отпуснали, когато инвестирате в миналото, сега имате възможност да подходите към новата година с по-добър начин на мислене. Новата година носи нови възможности. Определянето на вашите инвестиционни цели за 2022 г. сега ще ви подготви по-добре за най-добрата възможна финансова година.

Виж още

И още