Формулата на съвременната домакиня: Как да постигнете максимален уют и чистота в жилището

Забързаният начин на живот вдига високо летвата и превръща в предизвикателство чистотата на дома, но с правилен подход може да постигнете желания ефект

Сподели

Работните и семейните ангажименти заемат значителна част от деня ни, което прави още по-ценни моментите у дома.

След уморителните часове в офиса и пазаруването за вечеря всеки от нас мечтае да се завърне в уюта на жилището си. Ако чистотата не е на ниво, изживяването от това усещане не е пълноценно. Предвид забързания начин на живот, поддържането на помещенията в добро състояние се явява особено голямо предизвикателство.

Заложете на правилния подход, който може да ви гарантира желания ефект:

  1. Фирма за почистване

Ако всеки месец следите стриктно бюджета си, ще установите, че абонамент към фирма за почистване може по-скоро да ви спести средства, отколкото да влезете в преразход.

Това е едно изключително практично решение, което не само ви гарантира максимални резултати, но и ви осигурява по-голям прозорец от време за разходка, пътувания или забавления с близките.

  1. План за седмицата

Няма как да посветите цял уикенд в почистване на дома, тъй като той е отреден преди всичко за почивка. Безспорно имате потребност от нея, за да поддържате същото активно темпо през останалите дни от седмицата.

Планирайте дейностите на етапи и ги разпределете за всеки един от дните, а ако обичате дългосрочните стратегии – предвидете и по-крупно месечно почистване. Последното може да включва освобождаване от ненужни вещи, подредба в килера, сортиране на умалели детски дрехи с цел да бъдат дарени и т.н.

  1. Табло с отговорности

Списъкът със задължения не може да бъде възложен само на един изпълнител – всеки член от семейството може да участва със своя принос, макар и минимален, когато става дума за малки деца.

След като вече имате план за седмичното почистване по дни, сега е моментът да ги разделите между участниците в домашната ви мисия. Добра идея е графикът да бъде описан и поставен на видно място, за да не се налага често да напомняте, или тепърва да водите преговори за бърсането на праха, пускането на прахосмукачка, прибирането на прането.                          

  1. Перфектното правило

То е само едно: започнатото да бъде завършено. Ако някой е белил ябълка, той трябва да хвърли остатъците в контейнера за боклук. Ако сте приключили с вечерята, време е да поставите чинията си в миялната. Или може би сте се върнали вкъщи и вече сте се преоблекли, а дрехите ви все още са захвърлени върху леглото, вместо да намерят своето място в пералнята или в коша за пране?

Навиците лесно се превръщат във „втора природа“, и когато откриете предимствата от ежедневните си битови ритуали, ще се радвате на последствията от посоката, която сте избрали.

Виж още

И още