25 неща, които винаги трябва да държите в колата си

Сподели

Когато пътувате, може да се сблъскате с неочаквани ситуации. Разбирането какво да държите в автомобила си може да ви помогне да се подготвите за всичко, което може да ви се случи. От предмети за многократна употреба, които да направят пътуването ви по-приятно, до неща, които да държите в колата си за спешни случаи, тук са представени 25 предмета, които винаги трябва да имате в автомобила си, разделени в три категории.

Предмети за многократна употреба за вашия автомобил

Първият ни набор от предмети може да бъде полезен при различни обстоятелства. Независимо дали се чудите какво да държите в колата си като жена, шофьор тийнейджър, родител или някой друг, тук са 13 многофункционални предмета, които всеки трябва да има в автомобила си.

1. Чадър

Чадърът е вашият универсален щит срещу множество видове атмосферни влияния. Ако попаднете в неочакван дъжд или се окажете на слънчево събитие на открито без сянка, чадърът може да ви помогне да останете сухи и хладни, а освен това да предотврати слънчево изгаряне.

2. Фенерче

Фенерчето е още един предмет, който може да се използва пълноценно. Фенерчето ще ви бъде от полза, ако се счупите или изгубите след настъпването на тъмнината – или дори ако присъствате на събитие в селски район и трябва да намерите пътя до колата си през редица полета или гори.

Също така знаем колко неприятно може да бъде да изпуснете телефона или портфейла си отстрани на седалката. Дори и на дневна светлина, сенките не позволяват да се види къде са се озовали нещата ви. Изтеглете фенерчето си, за да ви помогне да ги намерите.

Знаем, че автомобилът ви може да е с ограничено пространство, затова изберете компактно фенерче, което осигурява точното количество светлина.

Плюсове и минуси на всесезонните гуми

3. Батерии

Повечето фенерчета работят с батерии, така че вероятно искате да държите резервен комплект в колата си за случаите, когато те свършат. Наличието на няколко батерии в конзолата или в жабката може да ви помогне да гарантирате, че винаги ще имате работещо фенерче, когато ви потрябва.

4. Допълнително зарядно за телефон

Поддържането на допълнително зарядно устройство за телефон, което е съвместимо с вашия автомобил, помага за безопасността и удобството. Ако се отправяте на непознато място или далеч от дома, винаги ще имате зареден телефон, за да се свържете с някого в случай на спешност. Същото важи и ако имате повреда и трябва да повикате помощ.

Много от нас използват телефоните си за GPS и музика, което може да доведе до изтощаване на батерията. С допълнително зарядно устройство за телефон в автомобила можете да държите телефона си включен през цялото пътуване, така че да не се притеснявате за изтощена батерия, когато стигнете до местоназначението си.

5. Хартиени кърпи

Хартиените кърпи са бърз и лесен артикул, който можете да съхранявате в колата си, и служат за множество цели. Ако си купите храна за бързо хранене и забравите да вземете салфетки, можете да използвате хартиените си кърпи. Ако разлеете напитка или малко храна върху седалката си, ще имате нещо под ръка, за да я почистите.

Тясно свързан с това елемент, който може да обмислите да държите в колата си, е кутия с кърпички. Винаги ще имате под ръка, ако вие или пътниците ви имате хрема. Ако кутията е твърде обемиста за ограниченото пространство за съхранение в автомобила ви, помислете за закупуване на пътна опаковка кърпички.

6. Основен комплект за първа помощ

Винаги е добре да имате под ръка аптечка за първа помощ в случай на леки наранявания или порязвания, които се нуждаят от почистване. Няколко елемента, които трябва да държите в аптечката си, са:

 • Превръзки
 • Марля
 • Антибактериален спрей или гел
 • Антибиотичен крем
 • Крем против сърбеж
 • Антисептик
 • Медицинска лента
 • Средство за облекчаване на болката
 • Балсам за устни
 • Пинсета
 • Ножица

7. Монети за автомат за паркиране

Винаги е добре да имате под ръка допълнителни пари и монети. Ако пристигнете някъде, където не приемат кредитни карти, ще разполагате с резервните си пари, за да се справите. Монетите са полезни за всички паркинг метри, на които може да попаднете.

8. Бутилирана вода

Ако се повредите в селски район и трябва да чакате известно време, докато пристигне помощ, може да ожаднеете. Но без близки ресторанти или магазини може да не успеете да се разходите, за да си вземете напитка. Съхраняването на бутилирана вода в автомобила ви може да помогне, особено в горещ ден.

По същия начин, ако се опитвате да отстраните механичен проблем сами, вероятно ще изпитате жажда. За да се предпазите от обезводняване, можете да извадите една от бутилките си с вода.

9. Закуски

По същия начин, ако държите в колата си запас от нетрайни закуски, това може да ви помогне да предотвратите глада в случай на дълго пътуване или чакане на помощ. Няколко примера за закуски, които може да имате в жабката, включват:

 • Вафли
 • Смесени ядки
 • Говеждо сушено месо
 • Протеинови барчета
 • барове с мюсли
 • Слънчогледови семки
 • Тиквени семки
 • Сушени плодове
 • Кренвирши
 • Крекери
 • Бонбони

Съхранявайте храната в херметически затворен контейнер и подходящо затворена хладилна камера, за да я предпазите от атмосферните влияния. Следете колко време ще издържат избраните от вас закуски, за да можете да ги замените с пресни, когато е необходимо.

10. Кърпички и дезинфектант за ръце

Наличието на мокри кърпички и дезинфектант за ръце наблизо ще ви бъде от полза, когато вие и вашите пътници сте гладни, но искате да се измиете малко, преди да се храните. Можете също така да използвате мокри кърпички, за да почистите, след като децата ви са закусили в колата. Ако децата ви изцапат с храна интериора на автомобила, имайте туба с кърпички за кола, за да поддържате автомобила си в безупречно състояние.

В случай на повреда може да се нуждаете от кърпичка, за да отстраните остатъците от ръцете си след разглеждане на проблема. Всички знаем колко мръсни могат да бъдат механичните проблеми!

11. Одеяло

Одеялото за автомобил служи за много цели за вас и вашите пътници. Ако отоплението ви излезе от строя или автомобилът ви се повреди през зимата, одеялото може да ви помогне да се стоплите. Освен това можете да го използвате като покривало за седалката, на което да седнат всички кални пътници. Ако отивате на плувно парти или на езеро и нямате допълнителна кърпа, използвайте одеялото, за да предпазите седалките си от намокряне.

Одеялото може да ви бъде полезно и ако пътниците предпочитат различни температури в автомобила. Например, ако вие обичате да държите климатика на висока степен, но на съпруга ви бързо му става студено, подайте му одеялото. Проблемът е решен!

12. Качулка или яке

По подобен начин винаги е разумно да държите резервна качулка или яке в колата си. Наличието на допълнителен слой топлина под ръка ще ви помогне да преживеете неочаквано студено време. Никога не знаете каква ще бъде температурата в дестинацията ви, дори и да е на закрито. Имайте готовност да вземете качулка или яке, в случай че ви потрябват.

13. Допълнителен чифт ръкавици и чорапи

Продължавайки в духа на подготовката за студено време, трябва да държите допълнителен чифт ръкавици и чорапи в колата си. Ако попаднете в неочаквана снежна буря или дъжд, който остави краката ви мокри, можете да нахлузите ръкавиците и да смените мокрите чорапи с нов чифт.

Предмети, които помагат в случай на повреда

Никой шофьор не иска да се сблъсква с повреда, но подготовката за нея може да облекчи стреса, да осигури безопасността на вас и пътниците ви и да ви върне бързо на пътя. Обмислете дали да следвате нашите съвети за поддръжка на автомобила, за да ограничите шансовете си за повреда. Въпреки това, дори и при най-добре поддържаните автомобили могат да възникнат проблеми. Бъдете готови, като знаете какво да съхранявате в автомобила си за спешни ремонти по поддръжката.

14. Малък набор от инструменти

Малкият набор от инструменти може да ви бъде полезен за много бързи поправки. Ако искате по-ефективен от гледна точка на пространството вариант, обмислете възможността да държите в автомобила си мултифункционален инструмент. Така или иначе, тези варианти ще ви осигурят най-често срещаните инструменти, които ще са ви необходими за справяне с всички възникнали потенциални проблеми.

15. Чифт работни ръкавици

Ако сте следили този списък, вече имате хартиени кърпи и мокри кърпички, за да почистите ръцете си, ако по тях попадне някаква мазнина. Ако обаче предпочитате да предпазите ръцете си от замърсяване, дръжте чифт работни ръкавици в автомобила си. Предвид това колко мръсни могат да станат двигателят и гумите на автомобила ви, вероятно ще се радвате да имате тази защита за ръцете си.

16. Кабели за подаване на ток

Много шофьори се сблъскват с проблеми с акумулатора поне веднъж в живота си. Когато автомобилът ви не запали, бъдете готови с комплект джъмпер кабели, или още по-добре – jump стартер. Можете също така да се притечете на помощ на всички приятели или съседи, паркирали наблизо, които може да имат проблеми.

17. Пътни факли или светлоотразителни триъгълници

Всеки път, когато имате проблеми с автомобила по време на шофиране и се налага да спрете, трябва да проявите максимална предпазливост, за да си помогнете да останете в безопасност. Наличието на комплект пътни сигнални ракети или светлоотразителни триъгълници ще ви помогне да предупредите всички преминаващи автомобили за вашето присъствие. Ако изберете пътни сигнални ракети, имайте кутия с кибрит или запалка, за да ги запалите.

Въпреки че сигналните ракети или светлоотразителните триъгълници ще осигурят допълнителен слой безопасност, трябва също така да напуснете магистралата, когато е възможно. Независимо от вида на пътя, по който се движите, отбийте се възможно най-далеч от пътната артерия. Ако трябва да изчакате помощ, слезте от автомобила и се отдалечете още повече от пътя, ако това е безопасно.

18. Манометър за гуми и въздушна помпа

Следенето на налягането на въздуха в гумите ви е от решаващо значение за осигуряване на безопасност по време на шофиране. Дръжте под ръка манометър за гуми и въздушна помпа, за да сте сигурни, че налягането в гумите ви винаги е препоръчително. През зимата ще трябва да използвате манометъра за гуми по-често, тъй като минусовите температури могат да повлияят на налягането на въздуха. Макар че много бензиностанции разполагат с помпи за гуми, да държите такава в багажника или в жабката може да ви бъде от полза, ако се намирате в селски район или искате да се възползвате от допълнителното удобство да не търсите бензиностанция.

19. Вериги за гуми

Веригите за гуми, известни още като вериги за сняг, са полезна функция за безопасност през зимните месеци. Ако шофирате в неочаквана снежна буря, можете да извадите веригите за сняг от автомобила си, за да осигурите допълнително сцепление на гумите си. На хлъзгави пътища сцеплението, осигурено от веригите за гуми, може да помогне за безопасността на вас и вашите пътници.

20. Резервна гума

Винаги е разумно да държите резервна гума в багажника си. Тъй като някои нови превозни средства не се доставят с резервна гума, проверете два пъти дали имате готова такава, ако спукате или спукате гума.

От време на време трябва да проверявате и дали срокът на годност на резервната ви гума не е изтекъл. Според Consumer Reports обикновено трябва да купувате нова резервна гума на всеки 10 години.

21. Джакпот и ключ за гайки

Ако някога ви се наложи да смените резервната гума, ще ви трябват подходящи инструменти. Трябва да държите в автомобила си крик и гаечен ключ. Освен това дръжте под ръка комплект клинове за колела, за да предотвратите движението на автомобила, докато сменяте гумата. Малка дървена дъска може да ви помогне да поддържате баланса на крика.

Винаги, когато сменяте резервна гума, следвайте ръководството за експлоатация на автомобила, а ако все още не знаете как да смените гума, непременно прегледайте едно-две ръководства.

22. Уплътнител за гуми

Въпреки че е разумно да знаете как да смените гума, понякога по-простото решение ще свърши работа. Съхранявайте в автомобила си уплътнител за гуми, за да закърпите бързо всякакви малки течове. Уплътнителят за гуми осигурява по-лесно и по-бързо решение от смяната на резервната гума.

Ако получите спукване на гума и не можете да насочите автомобила си от магистралата към безопасно място, бързото нанасяне на уплътнител за гуми може да ви осигури бързо закърпване, за да продължите да шофирате към по-безопасно място. Въпреки това все пак не забравяйте да спрете колкото е възможно по-далеч от пътя и да използвате мигачи и пътни сигнални ракети или светлоотразителни триъгълници.

Уплътнителят за гуми е отлично временно решение, което можете да използвате при спешни случаи. Уверете се, че сте го приложили правилно, за да предотвратите по-нататъшни повреди на гумата си.

23. Допълнителни обувки или джапанки

Ако изпаднете в беда и трябва да вървите пеша, за да получите помощ, допълнителен чифт обувки ще ви бъде от полза. Спестете си ходенето по пътя с обувки за обличане, като имате резервен чифт обувки за тенис или други удобни обувки в автомобила си.

Документация за превозното средство

След като сте снабдили автомобила си с всички практически инструменти, които може да ви трябват, проверете два пъти жабката си за следните основни документи, които винаги трябва да са в автомобила ви.

24. Застрахователна карта

Документът за застраховка на автомобила ще ви е необходим на леснодостъпно място в случай на злополука или ако ви спрат. Ще искате да се уверите, че застрахователната ви полица е добре пригодена за вашата уникална ситуация. Застрахователните компании предлагат много видове автомобилно покритие и няма универсално решение. Когато проверявате дали имате актуализирано доказателство за автомобилна застраховка в автомобила си, използвайте възможността да прегледате полицата си, за да видите дали не бихте искали да я актуализирате.

25. Други документи

В допълнение към застрахователната карта, в автомобила ви ще са необходими още няколко документа. В целия този списък споменахме за позоваване на ръководството на собственика, така че го дръжте под ръка. Ръководството ще предостави специфични за автомобила указания за смяна на гума и може да обясни всички индикатори, които се появяват на таблото ви. Срещате проблеми с радиото или цифровия екран? Обърнете се за помощ към ръководството за експлоатация.

И накрая, винаги се уверявайте, че регистрацията ви е в автомобила. Подобно на застраховката ви, тя ще ви е необходима всеки път, когато ви спрат, затова я дръжте на леснодостъпно място.

Виж още

И още