За какво да внимавам при покупка на употребяван автомобил

Прегледайте нашите препоръки за това какво да проверявате при покупка на кола втора употреба, за да сте сигурни, че ще извлечете максимална полза от нея.

Сподели

През 2024 г. само за месец януари в България са регистрирани над 20 хиляди употребявани леки автомобили, което е почти четири пъти повече от броя на продадените нови автомобили за същия месец. За много купувачи употребяваните автомобили могат да бъдат чудесна инвестиция. По-ниската цена и съответно намалената застраховка правят употребяваните автомобили по-изгодни, което може да бъде изключително привлекателно за купувачите на автомобили.

И все пак купувачите на пазара на употребявани автомобили все още трябва да бъдат предпазливи при пазаруването. Тези автомобили се нуждаят от специално внимание, за да се гарантира тяхната безопасност и да се предотвратят неприятни изненади.

Прегледайте нашите препоръки за това какво да проверявате при покупка на кола втора употреба, за да сте сигурни, че ще извлечете максимална полза от нея.

Предварителен преглед

Най-важното, което трябва да запомните, е, че вашият контролен списък за покупка на употребяван автомобил трябва да бъде систематичен и подробен. Отделянето на време за опознаване на употребявания автомобил може да ви помогне да намерите автомобил в добро състояние, който, надяваме се, може да ви служи дълго време.

Преминаването през процес на предварителен преглед е необходимо, за да се запознаете с историята на автомобила и да разкриете потенциални проблеми, които могат да излязат наяве. Преди да организирате тест драйв, получете следните данни:

История на автомобила

Получаването на доклад за историята на автомобила е една от най-важните стъпки при закупуването на употребяван автомобил. Докладът за историята на автомобила съдържа списък на предишните собственици на автомобила, ремонтите, произшествията, показанията на километража и отворените отзовавания. Добре е да проучите от приятели и от медиите кои марки и модели коли се славят като най-малко проблемни при купуване втора употреба.

Историческата информация за даден автомобил може да разкрие скрити разходи. Например автомобил с история на няколко произшествия може да се нуждае от по-задълбочена поддръжка по-късно.

За да получите копие от историята на автомобила, можете да попитате продавача или да използвате информационния номер на автомобила (VIN), за да намерите копие онлайн чрез надежден уебсайт. Тези доклади обикновено струват между 20 и 50 лева, ако въобще съществуват за българския пазар.

VIN

Всеки автомобил има уникален VIN – 17-цифрен номер, разположен в долната лява част на предното стъкло. Можете да намерите VIN и в регистрационния талон на автомобила и в застрахователните документи. Използвайте VIN, за да определите дали автомобилът има някаква история при дилъри или застрахователи от Европа и САЩ.

Можете също така да използвате VIN, за да проверите дали информацията съвпада с  документите на автомобила.

Документи за поддръжка

Познаването на рутинната поддръжка на автомобила може да ви помогне да решите дали да се обвържете или да се откажете. Записите за техническото обслужване предоставят ясна история на смяната на маслото, въртенето на гумите, подмяната на въздушния филтър и други дейности по обслужването на автомобила. Извършването на тези рутинни ремонти навреме поддържа двигателя на автомобила в по-добро състояние в дългосрочен план.

Записите за техническото обслужване също така описват текущото механично и електрическо състояние на автомобила и дали автомобилът подлежи на допълнително обслужване. Пробегът може да показва, че следващият собственик ще трябва да обслужи трансмисията, да промие спирачната течност или да извърши други подобни услуги.

Пробег

Ако пробегът съответства на годината на автомобила, може да не се налага да се притеснявате за много неща. По-ниският пробег може да бъде привлекателен, тъй като купувачите го свързват с автомобил, който не е бил много износен.

Ниският пробег обаче може да означава, че автомобилът е стоял в гараж през по-голямата част от времето. Липсата на употреба може да доведе до изгниване на гумите и други повреди. Може да се наложи да зададете допълнителни въпроси, ако пробегът на автомобила е по-малък от 10 000 км или по-голям от 30 000 км на година.

Не забравяйте, че рутинната поддръжка и ремонтите на автомобила показват повече за неговото състояние, отколкото километражът му.

Съответствие между идентификационните данни на продавача и регистрацията

Само валидният собственик на даден автомобил има законно право да го продава. Купуването на употребяван автомобил от някой, който не е негов собственик, може да ви постави в сложна ситуация. Например, ако продавачът дължи пари за автомобила на трета страна – кредитор, той не може да ви го продаде без разрешението на кредитора.

Попитайте продавача дали името му е вписано в документа за собственост. Продажбата е обвързваща само ако името на лицето, което продава автомобила, съвпада с това, посочено в титула или регистрацията.

Това не би трябвало да е проблем, когато купувате употребяван автомобил от дилър, тъй като дилърът вече е собственик на този автомобил, но никога не пречи да проверите два пъти.

Външна проверка

Следващата стъпка в контролния списък на употребявания автомобил е външната проверка. Искате да определите време за преглед на автомобила, за да можете да обърнете внимание на всички промени, които може да се наложи да направите. При внимателно внимание към детайлите често можете да разберете дали автомобилът е претърпял някакви произшествия, колко добре е бил поддържан и къде обикновено е бил паркиран.

Не бързайте по време на огледа и запишете всичко, за което може да се наложи да попитате продавача по-късно. Обърнете внимание на характеристики като:

Колела и гуми

Състоянието на гумите на автомобила ви казва много за неговата безопасност на пътя. Гумите на автомобила винаги са върху пътната настилка, така че безопасните колела са от съществено значение. Когато извършвате проверка на гумите, обърнете внимание на следните характеристики:

 • Охлузване в бордюри: Когато гумите често се трият в бордюра, по джантите и капачките им могат да се появят драскотини и следи, които могат да означават лошо окачване.
 • Гайки на гумите: Всички гайки на гумите трябва да са налични и затегнати.
 • Безопасна дълбочина на протектора: Дълбочината на протектора на гумите трябва да бъде най-малко 6мм. Ако дълбочината на протектора е по-ниска, почти е време да си купите нови гуми.
 • Достатъчно налягане в гумите : Ако собственикът е поддържал гумите правилно, налягането в гумите на всяко колело трябва да е сравнително равномерно.
 • Съвпадащи гуми: Всичките четири гуми трябва да са от една и съща марка и модел за равномерно управление.

Панели на каросерията

Проверете всеки панел на каросерията и покрива, като търсите вдлъбнатини и несъответствия. Състоянието на панелите може да ви даде повече информация за историята на произшествията на автомобила. Макар че малките вдлъбнатини обикновено означават само обикновени повреди на повърхността, по-големите повредени участъци могат да бъдат причина за безпокойство.

Уверете се, че панелите на каросерията са подредени равномерно. Неподравнените панели могат да свидетелстват за некачествен ремонт след произшествие или за некачествено производство, което все пак е причина да зададете допълнителни въпроси и евентуално да помолите механик да провери автомобила.

Боядисване

Купувачите на пазара на употребявани автомобили не винаги могат да бъдат придирчиви по отношение на цвета на боята на следващия си автомобил. Състоянието на боята на автомобила обаче разкрива как предишните собственици са го поддържали.

Боята се вихри, износва и надрасква с възрастта, но значителните разлики са червен флаг. Боята на всеки панел на каросерията трябва да е еднаква. Панел на каросерията, боядисан в цвят, напълно различен от този на останалата част от автомобила, вероятно е бил сменен след сериозен инцидент. Проверете за преливане на боя под вратите и вътре в капака, което показва, че собственикът е трябвало да пребоядиса каросерията.

Ръжда

Ръждясването е друг потенциален проблем по екстериора на автомобила. Автомобил с много ръжда може да е конструктивно неизправен. Обиколете автомобила и проверете за места с ръжда. Наличието на мехури или напукана боя също показва място, на което по-късно може да се появи ръжда.

Очаквайте ръжда при по-стар автомобил. По-малките участъци не са голям проблем, но големите петна може да се нуждаят от поправка по-късно. Обширната ръжда около изпускателната тръба също може да означава, че трябва да смените изпускателната система на автомобила.

Проверете за ръжда близо до дъното на автомобила, под вратите и около предните стъкла.

Течове

Ако от автомобила изтича някаква течност, значи е време за ремонт. Погледнете под автомобила, особено към предната част, за да видите дали не изтича течност на земята. Различните по цвят течности показват различни проблеми:

 • Черни или тъмнокафяви: Този теч може да е старо масло или спирачна течност.
 • Червено : Възможно е трансмисията или сервоусилвателят на волана да са повредени.
 • Жълто: Охлаждащата течност от радиатора може да изтича през откъснат маркуч или повреден уплътнителен пръстен.
 • Зелено: Вероятно е да има изтичане на антифриз от водната помпа или радиатора.
 • Синьо: Синият теч вероятно е течност за чистачките на предното стъкло от резервоара.

Проблеми с рамата

Проблеми с рамата, като огъване и изкривяване, са признаци на скорошно произшествие или на щети от произшествие, които собственикът не е отстранил. Обширните повреди по рамата могат да доведат до спасяване на автомобила, тъй като частите на автомобила няма да работят правилно. Отстраняването на този вид повреди може да струва десетки хиляди долари.

Проблемите с рамата обикновено се забелязват лесно. Обърнете внимание на това дали автомобилът седи ниско до земята и прегледайте ходовата му част. Огледайте капака, багажника и броните за признаци на деформация. Разходите за отстраняване на структурните проблеми с рамата могат да надхвърлят крайната стойност на автомобила.

Под капака

Ако не сте запознати с двигателите на автомобилите, мястото под капака може да е плашещо. Проверката за проблеми обаче може да ви спести значителни инвестиции по-късно. Двигателят на автомобила е най-важната му част и със сигурност искате да бъде в добро състояние.

Следвайте тези стъпки, когато двигателят е хладен:

 • Прегледайте цялостното състояние на двигателния отсек за следи от пръски масло.
 • Проверете акумулатора, за да се уверите, че няма корозия.
 • Потърсете разхлабени или напукани проводници или маркучи, което може да е признак за лош ремонт.
 • Проверете показателите на маслото и трансмисионната течност за промяна на цвета им. Трансмисионната течност трябва да е червена или розова, а маслото – светлокафява.

Светлини

Преди да отидете на тест драйв, проверете светлините на автомобила. Включете автомобила и помолете приятел да ви каже дали външните крушки функционират. Проверете също така за задните и спирачните светлини.

Пластмасовите корпуси на светлините обикновено избледняват с времето. Предишният собственик вероятно е заменил несъответстващи фарове, задни светлини или корпуси. Уверете се, че корпусите са непокътнати и не липсват, не са замъглени от конденз или не са напукани. Ако фаровете са изключително мътни или пожълтели, автомобилът е престоял дълго време на слънце, което означава, че боята, тапицерията и гумите могат да бъдат засегнати от излагането.

Инспекция на интериора

Проверката на интериора на автомобила е от съществено значение за разбирането на неговия живот. Ще прекарвате време в автомобила, така че ще искате удобен интериор.

Износването, миризмата и общите характеристики на интериора на автомобила могат да окажат влияние върху това дали ще решите да го купите. Обърнете внимание на дребните проблеми, които можете да решите бързо, и на други съображения, които могат да бъдат по-скоро инвестиция.

покупка на кола втора употреба - преглед на интериора

Тапицерия

Износването на тапицерията трябва да съответства на пробега на автомобила. Ще търсите седалки, които имат минимални разкъсвания и дупки.

Ето няколко неща, които да проверите при инспекцията на седалките:

 • Седнете на всяка от седалките на автомобила поотделно, дори ако вероятно няма да имате пътници на задните седалки.
 • Проверете всички настройки на седалките, за да сте сигурни, че можете да намерите удобна позиция за шофиране и че пътниците имат достатъчно място.
 • Обърнете внимание на всякакви признаци на скъсана тапицерия, петна, напукана кожа или стърчащи части.
 • Търсете избеляване от слънцето, което ви подсказва, че автомобилът е бил паркиран предимно навън.

Можете да почистите дребните петна и трохи, но те също показват как е бил третиран автомобилът, затова е важно да ги приемете като знак за това как предишният собственик се е грижил за автомобила.

Миризми

Много от миризмите се разсейват с времето или могат да бъдат премахнати чрез третиране с озон. Тютюневият дим обаче може да бъде почти невъзможен за премахване.

Ако автомобилът мирише на мухъл или плесен, е възможно да има повреди от вода. Потърсете следи от вода или плесен под килимите и постелките на пода. Ръждата по седалките също може да означава теч от интериора. Най-добре е да се откажете от автомобила, ако откриете вода, събрана на пода или в шахтата за резервната гума.

Инструменти

Прегледът на арматурното табло ще ви помогне да установите значителни проблеми с основните функции на автомобила. Неработещите крушки на уредите може да не означават, че нещо не е наред с автомобила, но подмяната им е скъпоструващ ъпгрейд.

Следвайте тези пет стъпки при проверката на арматурното табло:

 • Проверка на крушките: Включете запалването, без да стартирате двигателя, и наблюдавайте таблото с инструменти. Всички измервателни уреди трябва да се размахват напред-назад и след това да се успокоят.
 • Проверка на бутоните и превключвателите: Натиснете всеки бутон и завъртете всеки превключвател в автомобила, за да проверите дали реагира правилно.
 • Проверка на двигателя: Напълно запалете двигателя, без да шофирате, за да проверите дали работи безпроблемно на празен ход.

Прозорци

Прозорците на автомобила са важен елемент за безопасност. Проверете внимателно всеки прозорец за пукнатини и признаци на повреда. Малките напуквания не са причина за безпокойство, въпреки че със сигурност можете да ги споменете при преговорите за цената. Въпреки това ще трябва да смените прозорците с големи пукнатини. Подобни ремонти могат да бъдат скъпи.

Добре е също така да отворите и затворите всички прозорци и врати, за да видите дали не стърчат или не висят свободно. Прозорците трябва да се спускат гладко. Всяко заекване или отривисто движение показва потенциален проблем с мотора или ключа на прозореца.

Управление

Съвременните автомобили са оборудвани с удобства като аудиоконтрол и круиз контрол на волана. Попитайте продавача какви функции са включени и след това тествайте всяка от тях:

 • Запознайте се с управлението на аудиосистемата, круиза и навигацията. Обърнете внимание дали тези контроли са лесно достъпни от седалката на водача.
 • Натиснете клаксона няколко пъти, за да се уверите, че е силен и ефективен.

Неизправен бутон за круиз контрол или неправилно работещ клаксон може да означава, че ще трябва да извършите скъп ремонт. Те също така могат да представляват сериозна опасност, така че искате да сте наясно с тях, преди да подпишете договора.

Мултимедия

Една от радостите на притежаването на автомобил е да си пускате любимата музика и да пеете, докато шофирате. Проверете озвучителната система, докато автомобилът работи на празен ход, и вижте дали има добро приемане на FM, AM и сателитно радио. Ако автомобилът е оборудван със CD плейър, поставете го, за да проверите звука. По-новите модели може да имат и Bluetooth възможности, така че вижте дали телефонът ви се свързва.

Нищо не може да се сравни с добрата система за отопление, вентилация и климатизация (ОВК), за да се чувствате комфортно през горещото лято. Докато автомобилът работи на празен ход, включете отоплението и климатика. Обърнете внимание колко време е необходимо на всяка опция, за да започне да работи пълноценно.

Проверка при тестово шофиране

Най-вълнуващата част от покупката на автомобил е тестовото шофиране. Планирайте маршрут, по който да прекарате автомобила при различни пътни условия и да проверите способността му да се справя с влакови коловози, кръгови кръстовища, магистрали и успоредно паркиране. От съществено значение е да разберете как се държи автомобилът при различни скорости и на различни пътища.

Възможно е по време на пътуването да откриете проблем, който не бихте забелязали преди. Обръщането на внимателно внимание по време на тестовото шофиране може да ви спести много главоболия след покупката.

Спирачки

Работещите спирачки са важен елемент за всеки автомобил. Първо, проверете за износена гума на спирачния педал. Голямото износване вероятно показва, че предишният собственик е упражнявал голямо усилие върху спирачната система, затова бъдете нащрек за потенциални проблеми.

Искате да почувствате спирачките още в началото на пътуването си. Бавното натискане на спирачния педал до пода трябва да доведе до плавно спиране на автомобила. Разклащането по време на спиране може да е признак за изкривени ротори.

Кормилно управление

Управлението на автомобила показва неговата маневреност и начина, по който се държи. Преди да потеглите на път, завъртете волана надясно и наляво, за да проверите дали има усилване на кормилното управление. Внимавайте, ако воланът се задъхва или се върти трудно.

Правете завои надясно и наляво под различна степен, за да видите колко бързо реагира кормилното управление. Управлението трябва да е последователно и винаги да се връща към центъра. Обърнете голямо внимание, ако автомобилът ви се струва труден за завиване. Това отново може да са симптоми на проблеми с усилвателя на кормилното управление или окачването.

Ускорение

Усетете добре мощността на автомобила. Натиснете газта на прав път и вижте колко бързо можете да ускорите, като същевременно останете законни и безопасни.

Изкарването на автомобила на магистрала ви показва колко лесно е да се слеете с други водачи и да ги изпреварите. Ако автомобилът се колебае или показва предупредителни светлини, когато карате агресивно по междущатската магистрала, може би трябва да направите някои настройки.

Шумове или вибрации

Всякакви необичайни шумове или треперене по време на шофиране са причина за безпокойство. Дръжте ушите си отворени и обръщайте внимание на шумове при спиране като скърцане или писукане. Тези звуци могат да означават износени спирачни накладки или ръждясали ротори.

Други необичайни звуци по време на ускоряване или завиване могат да включват червени знамена като дрънчене, скърцане, писукане и шумове от трясък. Възможно е да се търси ремонт на разхлабени части на кормилното управление или дефектно окачване.

Заключителни съвети за закупуване на употребяван автомобил

Намирането на употребяван автомобил в отлично състояние, който да отговаря на вашите нужди, може да бъде предизвикателство, но времето и усилията си заслужават ползите от допълнителната безопасност и възможността да управлявате автомобила си години наред.

Ето няколко последни съвета за процеса на покупка на употребяван автомобил, за да можете да вземете възможно най-доброто решение:

Помислете за автомобил CPO

Сертифицираният употребяван автомобил (CPO) осигурява гарантирано качество. CPO автомобилите добавят повече гаранции за качество, тъй като трябва да преминат през проверка и да отговарят на определени стандарти. Въпреки че конкретните изисквания варират в зависимост от производителя, CPO автомобилите обикновено са навъртели по-малко от 50 000 км и са на по-малко от пет години.

С автомобил CPO получавате предимствата на:

 • Внимателна проверка: Дилърът или производителят извършва многоточкова проверка, за да гарантира, че стотици функции и системи отговарят на изискванията за безопасност.
 • Удължени гаранции: Дилърът обикновено удължава гаранцията на производителя за CPO и може да включи ограничена гаранция от броня до броня.
 • Други предимства: Наред с други предимства може да получите пътна помощ, основна поддръжка и безплатен доклад за техническото обслужване на автомобила.

Не бързайте

Проверката на употребяван автомобил отнема време. Опитайте се да не бързате с процеса. Прекалено бързото преминаване през контролния списък на употребявания автомобил може да ви накара да пропуснете важни проблеми, с които може да не искате да се справяте по-късно.

Отделете време за проучване на възможностите си, събиране на информация и извършване на проверка на автомобила. Искате да сте сигурни, че купувате автомобил, който ви харесва, който ще ви осигури безопасност, докато шофирате, и няма да струва повече, отколкото сте готови да инвестирате в него.

Определяне на справедлива цена

Бъдете търпеливи и при определянето на справедливата цена. Не бива да се чувствате притиснати да купите първия разгледан автомобил, защото цената му изглежда ниска, или да платите за по-скъп автомобил само заради дилъра.

За да сте сигурни, че ще платите справедлива цена за вашия употребяван автомобил, сравнете други автомобили от подобна година, марка и модел. Прегледайте няколко източника, за да определите дали един продавач не е надценил цената. Онлайн ресурсите могат да ви помогнат да получите широка представа за пазарната стойност на автомобила.

Виж още

И още