Какво трябва да знаем за надомната работа

Сподели

Надомната работа е дейност, която се извършва у дома, срещу заплащане. Няма норма за това, колко трябва да се изработи на ден или час. Но заплащането зависи от обема на извършената работа, така че тези, които нямат други източници на доходи, са по-мотивирани да отделят повече време на ден, за да спечелят суми, с които могат да се издържат.

За кого е подходяща работата от вкъщи?

Домакини, майки с малки деца и безработни от двата пола са най-типичните представители на групата на търсещите надомна работа. Някои типове работа са подходящи и за младежи (повече за работата за ученици тук)

Отглеждането на децата чудесно може да се съчетае с някакъв вид надомна дейност, която майките имат квалификацията или таланта да извършват. За домакините това е начин да допринесат за семейния бюджет, в зависимост от възможностите (свободното време).

За безработните това може да се превърне в спасителен вариант в днешните условия на криза, стига да подходят по правилния начин.

За някои професии, като художници, телефонисти, обучители по езици, виртуални асистенти на фирми, и за хора с талант за писане на статии това е също предпочитан вид работа.

Предимства на надомната работа

Дори работещи, които имат ниски доходи, могат да потърсят надомна работа. Основното предимство на този вид работна заетост е, че желаещите да я извършват могат да изберат през кой период от денонощието могат да се занимават с дейности като сглобяване, изработване, шиене, писане на материали, преводи и др.

Другото предимство е възможността за избиране на обем от дейности, които съответстват на свободното време на желаещите. Така тези, които са безработни, както и тези, които имат повече свободно време, могат да се заемат с повече от една надомна работа, ако от един вид дейност получават поръчки не редовно, а през дадени периоди. Тогава съчетаването на няколко видове работа може да оформи добър доход.

Къде да търсим предложения за надомна работа и с какви рискове са свързани предложенията

Както медиите, така и онлайн пространството са пълни с обяви за надомна работа. Оказва се обаче, че много от тях не са сигурни, правата на желаещите да работят не са гарантирани, и има случаи, в които изработилите дадена работа в надомни условия не получават пълното заплащане или изобщо не го получават. Това е риск, който мнозина поемат поради това, че нямат други възможности.

Сигурността на работата, предлагана за извършване у дома, вълнува множеството кандидати за такава работа. В Интернет можете да намерите цели сайтове-справочници със съвети и списъци на предложения за работа, както и съвети за това, как можете да избегнете фалшивите предложения, чиято цел може да бъде например да вземат начални депозити от колкото може по-голям брой хора, а след това да не последва никакво възлагане на работа у дома.

Вече и доста български фирми предлагат възможности за работа у дома. Най-добрата гаранция за надеждност е фактът, че познати или приятели вече са извършвали такава работа към дадената фирма и вече са получили договореното възнаграждение. Друга гаранция е наличието на офиси на дадената фирма в различни градове в страната.

Един, доскоро неизвестен у нас и станал популярен напоследък, начин за печелене на пари от Интернет е чрез регистрация и участие в различни  сайтове, с което натрупваш постоянни суми. Повече информация може да видите на сайтовете, които обучават и предлагат такъв тип работа.

Надомна работа за желаещите да пишат текстове или да превеждат

За тези, които биха искали да пишат материали или да превеждат от дома, Интернет предлага много обяви за такива дейности. Но договарянето става лично и тук отново е предимство, ако познати вече са работили с дадената фирма и могат да потвърдят, че тя е коректна към извършващите надомна работа към нея.

Желаещите да пишат и превеждат материали също могат да се свържат с няколко фирми, предлагаши такъв вид работа, за да си гарантират повече работа и по-добри доходи.

Оферти на такива фирми се предлагат в сайта jobs.bg, в регионалните бъра по труда, а живеещите в София могат да потърсят оферти за надомна работа в Студентски град, където много фирми търсят желаещи за работа от дома сред студентите.

20-те най-добри (и реални) типа надомна работа

Много преди пандемията Covid-19 да принуди бизнеса да освободи офисите си, работата от вкъщи беше във възход. Една година от първите локдауни заради коронавируса, дистанционната работа е вече е факт, и ще си остане такава за милиони работници.

Изследване от четвъртото тримесечие на 2020 г. на Upwork, пазар за работа на отдалечени работници и на свободна практика, изчислява, че близо 57% от американците работят вкъщи поне в някои случаи, като 42% от тази група работят дистанционно на пълен работен ден.

Upwork изчислява, че до 2025 г. 36,2 милиона американски работници ще бъдат напълно отдалечени, което е почти двойно по-голямо от нивата преди пандемията.

Работата от дома има предимства както за работниците, така и за работодателите. Проучвания на Global Workplace Analytics, изследователска и консултантска фирма в Сан Диего, показват, че дистанционното пътуване спестява на работодателите и работниците време и пари, намалява стреса, увеличава производителността, намалява излагането на настинки и грип в офиса и помага на околната среда, като намалява броя на пътуващите .

Сред най-бързо развиващите се категории кариера за отдалечени работни места са: компютри и информационни технологии, медицина и здравеопазване, управление на проекти, продажби, счетоводство и финанси, обслужване на клиенти и маркетинг, според FlexJobs, пазар за работа от разстояние.

„Пандемията на коронавируса е прекроила трайно работното място и как, кога и къде работят хората“, каза Сара Сътън, основател и главен изпълнителен директор на FlexJobs, в изявление. „Бизнес моделите са завинаги нарушени с осъзнаването, че отдалечената работа е интелигентна, стратегическа и устойчива, за да се възприемат компаниите, подобрявайки не само крайния резултат, но и предоставяйки ползи за цялата работна сила.

Bankrate изготви списък с 20 легитимни работни места вкъщи. Освен ако не е отбелязано, данните за заплатите и растежа на работните места идват от изданието за 2019 г. на Наръчника за професионална перспектива на американското бюро по трудова статистика . BLS изброява средни заплати, а не средни заплати. Средната заплата е в средата на набора от данни, като половината от работните места плащат по-малко, а половината плащат повече. Прогнозите за растеж на работни места в BLS са за 2019 до 2029 г. надомна работа

Въпреки че данните са за САЩ, реално всички професии са приложими и в България, а цифрите дават някаква насока за заплащането при различните дейности.

20 най-добри професии за работа от вкъщи

   1. Уеб разработчик
   2. Специалист по компютърна поддръжка
   3. Виртуален асистент
   4. Преводач
   5. Семеен терапевт
   6. Паралегален / правен асистент
   7. Учител / преподавател
   8. Кредитен експерт
   9. Специалист по социални медии
   10. Лицензиран застрахователен представител
   11. Писател / редактор
   12. Медицински транскрипционист
   13. Специалист по въвеждане на данни
   14. Графичен дизайнер
   15. Представител за обслужване на клиенти
   16. Разработчик на софтуер
   17. Уебсайт тестер
   18. Регистрирана медицинска сестра
   19. Планьор за срещи, конгреси и събития
   20. Счетоводител и одитор

Уеб разработчик

Уеб разработчиците създават и проектират уебсайтове за лична или търговска употреба. Те могат да използват своите умения в издателската дейност, рекламата, управленското консултиране, проектирането на компютърни системи и други области.

Ръстът на заетостта до 2029 г. се прогнозира на 8 процента, което е много по-бързо от средния темп на растеж за всички професии от 4 процента, според BLS.

Средна годишна заплата : $ 73 760

Специалист по компютърна поддръжка

Корпорации, организации с нестопанска цел, кол центрове и много други фирми наемат специалисти по компютърна поддръжка, които да работят от разстояние.

BLS прогнозира 8% ръст в тази област до 2029 г., тъй като организациите надграждат компютърното оборудване и софтуера.

Средна годишна заплата: (специалист по поддръжка на компютърна мрежа): $ 63 460

Средна годишна заплата (специалист по поддръжка на компютърни потребители): 52 270 долара

Виртуален асистент

Виртуалните асистенти предоставят административни, технически и / или творчески услуги за широк спектър от индустрии като здравеопазване, правна, държавна и финансова дейност. Можете да притежавате бизнес с виртуален асистент или да работите за компания, която ви прави достъпни за клиентите.

Тъй като виртуалните асистенти работят в много различни области, диапазонът на заплащане е широк.

Средна годишна заплата : варира значително

Преводач

Ако владеете английски и поне още един език на местно ниво, можете да намерите оферти за работа от дома с училища, болници, съдилища, корпорации и други организации от публичния и частния сектор. Преводачите работят на говорим език или жестов език; преводачите работят с писмени или аудио документи.

BLS прогнозира 20% ръст в тази област до 2029 г., което е много по-бързо от средното.

Средна годишна заплата: 51 830 долара

Семеен терапевт

Брачните и семейните терапевти обикновено работят на пълен работен ден и много от тях имат частни практики. Приложенията за онлайн видеоконферентна връзка, като Zoom и Skype, позволяват на пациентите да „посещават“ своите терапевти, без да напускат дома си.

Перспективите за растеж на BLS за тази професия до 2029 г. са 22 процента.

Средна годишна заплата: 49 610 долара

Паралегален / правен асистент

Паралегалите и правните асистенти извършват различни задачи в помощ на адвокатите и нотариусите, като правни изследвания и подготовка на документи. Въпреки че повечето работят за адвокатски кантори, тези работни места могат да бъдат намерени в държавни агенции и корпоративни правни отдели

Прогнозира се 10% ръст на работните места в тази област до 2029 г.

Средна годишна заплата: 51 740 долара

Учител / възпитател

Напредналите технологии и високоскоростните интернет връзки създадоха възможности за преподаватели и ученици да работят заедно отдалеч. Пандемията Covid-19 накара много училища и университети да преминат временно към виртуални класни стаи.

BLS прогнозира търсенето на учители в детските градини, средните училища и гимназиите да нараснат с около 4% до 2029 г., наравно със средния темп на растеж за всички професии. Търсенето на учители на ниво колеж и университет се очаква да нарасне с 9% до 2029 г.

Средна годишна заплата:
Детска градина и начално училище: $ 59 420
Гимназия: $ 61 660
Средно училище: $ 59 660
Колеж / университет: $ 79 540

Кредитен консултант

Кредитните служители оценяват и разрешават заявления за заем. Повечето кредитни служители работят за търговски банки и кредитни съюзи, ипотечни компании и други финансови институции.

Търсенето на кредитни служители се очаква да се увеличи с подобряването на икономиката. Темпът на растеж на тази професия е 3 процента до 2029 година.

Средна годишна заплата : 63 270 долара

Специалист по социални медии

За предприятията става все по-важно присъствието в социалните медии. Ако имате способност да използвате платформи за социални медии като Facebook, Twitter и Instagram, можете да работите от вкъщи, като помагате на бизнеса да популяризира своята марка и продуктите си чрез маркетинг в социалните медии.

Средна основна заплата според онлайн пазара на труда Действително: $ 37 558

Агенти по застрахователни продажби

За много хора е лесно да пазаруват онлайн за застраховка, но често им се налага да говорят с лицензиран застрахователен представител, който да им помогне да изберат правилната полица.

Застрахователните компании все повече възлагат на външни изпълнители входящите си телефонни обаждания до контакт центрове, които след това наемат или сключват договор с лицензирани застрахователни представители. Ако видите реклама по телевизията на животозастрахователна компания и се обадите на номера на екрана си, има голяма вероятност да говорите с някой, който работи от вкъщи.

Ръстът на работните места в тази област се очаква да бъде 5 процента до 2029 г.

Средна годишна заплата: $ 50 940

Писател / редактор

Ако имате компютър, достъп до интернет и правилните идентификационни данни и / или опит, има възможности за работа от дома за хора с умения за писане, редактиране, корекция и проверка на факти.

Блогери, журналисти, технически писатели и редактори, които знаят как да планират и представят съдържание и да спазват срокове, са изправени пред конкурентен пазар. Търсенето на писатели и редактори се очаква да спадне леко през 2029 г., но тези работни места са много съвместими с работата от дома.

Средна годишна заплата (писател): 63 200 долара

Средна годишна заплата (редактор): 61 370 долара

Медицински транскрипционист

Медицински транскрипционист слуша гласови записи от лекари и други здравни работници и ги преписва в писмени доклади. Транскрипционистът може да работи за болница, лекарски кабинет, служба на трета страна или да бъде самостоятелно зает.

Разширяването на здравните услуги се очаква да стимулира търсенето на тази работа, но се очаква лек спад поради технологичния напредък и аутсорсинга.

Средна годишна заплата: 33 380 долара

Специалист по въвеждане на данни

Специалист за въвеждане на данни, понякога наричан оператор за въвеждане на данни или служител, въвежда информация от ръкописни или физически записи в компютърна система.

Тези записи могат да бъдат сметки, доклади, медицински досиета, отменени проверки или други данни.

Средна основна заплата според Действително: $ 2244 на месец

Графичен дизайнер / Художник

Ако имате опит с проектирането на лога и тениски или с помощта на компютърен софтуер за създаване на брошури, реклами и корици за книги, бихте могли да спечелите добри пари, като работите от дома.

Уебсайтове като Fiverr.com и 99designs.com могат да ви помогнат да се срещнете с потенциални клиенти, които се нуждаят от вашите услуги. Колко ще спечелите ще зависи от обхвата на проекта и вашия опит. Търсенето на тази работа се очаква леко да намалее до 2029 г., но е много подходящо за работа от разстояние.

Идеи за надомна работа на художници

За талантливи художници съществуват множество възможности за надомна работа, които позволяват творческа свобода и гъвкаво работно време. Ето няколко идеи:

Продажба на картини онлайн

Създайте портфолио с вашите творби и ги предлагайте за продажба на платформи като Etsy, eBay, DeviantArt, FineArtAmerica и др. Можете също така да създадете собствен уебсайт или онлайн магазин за продажба на вашите произведения.

Илюстрации и графичен дизайн

Работете като илюстратор или графичен дизайнер за клиенти от цял ​​свят. Много компании, издателства, рекламни агенции и фрийланс платформи търсят талантливи художници, за да създадат илюстрации, лога, рекламни материали и др.

Арт инструктор

Предлагайте онлайн или локални уроци по рисуване, живопис, скулптура или други видове изкуство. Можете да създадете собствени курсове и да ги публикувате на платформи като Udemy, Skillshare или Teachable.

Илюстрация за книги и детски продукти

Работете като илюстратор за детски книги, учебници, играчки и други детски продукти. Търсенето на художници за детски проекти е високо, а това може да бъде изключително добре платено творческо занимание.

Анимация

Ако имате умения в анимацията, можете да работите в областта на филмите, телевизията, рекламата или онлайн медиите. Създаването на анимации е комплексен процес, но също така предлага голямо творческо изразяване и възможности за иновации.

Декорация на събития и интериорен дизайн

Специализирайте се в декорацията на събития като сватби, партита и корпоративни прояви. Също така можете да се занимавате с дизайн на интериор и създаване на оригинални и уникални проекти за дома или магазини.

Това са само няколко идеи за възможности за надомна работа за художници. Важно е да намерите област, която ви вълнува и в която можете да развиете своите таланти и умения.

Представител за обслужване на клиенти

Когато се обадите, за да поръчате нещо от каталог или рекламна реклама, човекът от другата страна на линията може да седи в домашен офис. Наемането на независими изпълнители за обработка на жалби, обработка на поръчки и отговаряне на въпроси е голяма индустрия.

За тази работа се предвижда лек спад в търсенето, но той се открива в широк спектър от индустрии, като търговски и финансови компании, комунални услуги и други видове бизнес.

Средна годишна заплата: 34 710 долара

Разработчик на софтуер

Разработчиците на софтуер създават приложения или системи, които работят на компютър или друго устройство. Те прилагат принципите на инженерството, аналитиката и компютърните науки за разработване и тестване на всякакъв вид софтуер и приложения. Много разработчици на софтуер са наети от фирми, които се занимават с проектиране на компютърни системи и свързани услуги, производство или за издатели на софтуер.

BLS прогнозира 22% ръст на работните места в тази област до 2029 г.

Средна годишна заплата: 107 510 долара

Уебсайт тестер

Сайтове като UserTesting.com и Userlytics.com плащат на хората да тестват различни уебсайтове и мобилни приложения, след което споделят своите отзиви. Компаниите използват тестери на уебсайтове, за да получат обективна обратна връзка.

Възможностите за тази работа, понякога наричана „дистанционно тестване на използваемостта“, могат да бъдат ограничени. Тестерите могат да получат $ 10 за провеждане на 20-минутен тест, например. Това е по-скоро страничен концерт.

Средна годишна заплата: N / A

Регистрирана медицинска сестра

Ръстът в телездравето, което представлява здравни услуги, предоставяни дистанционно чрез компютри, мобилни устройства и по телефона, отвори възможности за регистрирани медицински сестри да работят от вкъщи.

Повече застрахователни компании добавиха линии за поддръжка на пациенти, телефонно триаж и други телефонни и компютърни опции, за да отговорят на нуждите на пациентите, без да се налага да посещават лекарски кабинет, особено по време на пандемията Covid-19.

BLS прогнозира 7% ръст в тази област до 2029 г.

Средна годишна заплата: $ 73 300

Планьор за срещи, конгреси и събития

Независимо дали става дума за конвенция, набиране на средства или тържество за рожден ден, което трябва да се организира, организаторите на събития имат достатъчно възможности да свършат голяма част от работата от дома чрез телефон и компютър.

Работата може да изисква от вас да посетите потенциални сайтове за срещи. Кандидатите с опит в хотелиерския бизнес и висше образование в хотелиерството или свързана област, като например управление на туризма, ще имат най-добрите възможности. BLS прогнозира 8% ръст в тази област до 2029 г.

Средна годишна заплата: 50 600 $

Счетоводител, одитор

Счетоводителите, счетоводителите и одиторите изготвят финансови записи и гарантират тяхната точност. Тези работни места са подходящи за работа от вкъщи, като се очакват случайни посещения при клиенти и някои извънредни часове.

Очаква се заетостта в тази област да намалее до 2029 г., тъй като технологичните промени и автоматизацията намаляват търсенето.

Средна годишна заплата: $ 41 230

Как да избегнем измами при търсене на работа от вкъщи

За всяка истинска работа от вкъщи има десетки измами. Измамниците се опитват да откраднат вашата самоличност и / или пари, като получат лична информация, която се очаква да бъде предоставена от нов наем на работодател, като номер на социално осигуряване или номер на банкова сметка.

Когато обмисляте работа от дома, поставете радара си за откриване на измама. „Първо и най-важното, доверете се на червата си“, съветва Кристин Дърст, която управлява бунтовнически бунт, онлайн сайт за работа, който обслужва работещите в дома и виртуалната работна сила. „Почти всяка жертва на измама, с която съм говорил, казва:„ Някак си чувствах, че нещо не е наред. “

Освен това имайте предвид, че законните работни места не изискват от вас да им изпращате пари и / или чекове в брой / депозит.

Дърст казва да търсим следните признаци, че си имаме работа с легитимен работодател:

   • Наемателят е утвърдена компания.
   • Обявата за работа включва името на компанията и не изисква кандидатите да отговорят на сляп имейл адрес.
   • Човешките ресурси са на разположение за въпроси.
   • Споменава се за фирмените обезщетения и политиките за отпуски – информация, често свързана с „реална“ заетост.
   • Има процедура за кандидатстване и интервю, а не просто оферта по имейл.
   • Работодателят може да уточни подробно работните задължения и очаквания.
   • Изискват се референции / мостри за работа.

 

Бързи връзки

Виж още

И още