Зодии и астрология

Сподели

Зодиите, като система за класификация на астрологическите знаци, се появяват от древни цивилизации и имат дълга история. Не може да се определи конкретен човек като измислител на зодиите, тъй като те се развиват и променят през вековете чрез влиянието на различни култури и традиции.

Кой е измислил зодиите?

Ранните цивилизации като съседни на древния Месопотамия, Египет и древните гръцки и римски култури, вярват, че движението на планетите и звездите има влияние върху събитията на Земята и върху характера и съдбата на хората. Тези наблюдения водят до разработването на астрологията, която включва идеята за зодиакалните знаци.

Древните астрономи и астролози създават система от 12 зодиакални знаци, като всяка зодия е свързана с определени периоди от годината и има определени характеристики и влияния. Тези знаци са базирани на наблюдения на движението на Слънцето през различните сектори на небето през годината.

В резултат на това, зодиите не са измислени от конкретен човек, а са резултат от еволюцията на астрономията и астрологията в различни древни култури.
Историята на астрологията е богата и дълга, простираща се през хилядолетия. Тя е свързана с различни култури и цивилизации по целия свят, като всяка от тях е допринесла за развитието и формирането на тази дисциплина. Ето основните етапи в историята на астрологията:

Древна и класическа астрология

Астрологията има корени в древните цивилизации като съседните на древния Месопотамия, Египет и Индия. В Месопотамия, съвременната Ирак, бабилонците използват астрологията за предсказване на събитията и даване на съвети на правителите. В древен Египет, астрономията и астрологията са силно свързани с религиозните вярвания и практики.

Древните гърци и римляни развиват астрологията като наука и изкуство. Астрономи и астролози като Птолемей и Клаудий Птолемей формулират основните принципи на астрологията и създават астрономически и астрологически трактати, които оказват голямо влияние върху развитието на астрологията през средновековието.

Изучаването на финанси може да е забавно

Средновековна и ренесансова астрология

През средновековието астрологията се развива в европейските университети и катедралите. Тя е силно влиятелна в средновековната култура, където се използва за предсказване на бъдещето и вземане на решения в политически и религиозни сфери.

През ренесанса, астрологията продължава да бъде важна, но се променя посоката й. Вместо да се разглежда като наука, тя става по-скоро изкуство и символичен език за тълкуване на космическите влияния върху човешкия живот.

Съвременна астрология

През 20-ти и 21-ви век, астрологията се променя и адаптира към съвременния свят. Тя продължава да бъде популярна сред хората, които търсят смисъл и ориентация в живота си. Съвременната астрология включва различни школи и подходи, включително традиционна, психологическа и еволюционна астрология, като всяка от тях предлага своята интерпретация на небесните символи и техните влияния върху човешкия живот.

Въпреки критиките и съмненията, астрологията продължава да бъде интересен и важен аспект от човешката култура и психология, като предоставя инструменти за саморазбиране, ръководство и саморазвитие.

Зодиите по месеци и дати

Ето списък на зодиите с техните съответстващи дати:

 1. Овен (21 март – 19 април): Овните се характеризират с енергия, решителност и самочувствие.
 2. Телец (20 април – 20 май): Телецът е известен със стабилността, търпеливостта и сензуалността си.
 3. Близнаци (21 май – 20 юни): Близнаците са комуникативни, любопитни и адаптивни.
 4. Рак (21 юни – 22 юли): Раците са чувствителни, заботливи и семейно настроени.
 5. Лъв (23 юли – 22 август): Лъвът е драматичен, възхитен и владетелски настроен.
 6. Дева (23 август – 22 септември): Девите са перфекционисти, аналитични и практични.
 7. Везни (23 септември – 22 октомври): Везните са хармонични, дипломатични и справедливи.
 8. Скорпион (23 октомври – 21 ноември): Скорпионът е страстен, мистериозен и интензивен.
 9. Стрелец (22 ноември – 21 декември): Стрелците са оптимистични, приключенчески и свободолюбиви.
 10. Козирог (22 декември – 19 януари): Козирогът е амбициозен, упорит и практичен.
 11. Водолей (20 януари – 18 февруари): Водолеят е оригинален, иновативен и често ексцентричен.
 12. Риби (19 февруари – 20 март): Рибите са с богато въображение, чувствителни и интуитивни.

Тези дати могат да варират малко в зависимост от конкретната астрологическа система, но това са общите дати, приети в западната астрология.

Тринадесетата зодия

Въпреки че традиционно се приема, че има 12 зодии в западната астрология, някои астролози са предложили въвеждането на 13-та зодия, наречена Змиеносец. Змиеносецът е предложен да заеме мястото между Скорпион и Стрелец и да включва хората, родени между 29 ноември и 17 декември.

Тази идея произтича от факта, че зодиакът не е равномерно разпределен във времето поради въртенето на Земята около слънцето и промените в орбитата ѝ. Поради това някои астрономи считат, че има достатъчно пространство за включване на още една зодия.

Въпреки тези предложения, Змиеносецът не е приет от широката практика на западната астрология. Това е поради фактът, че системата с 12 зодии е установена и широко призната през вековете, като има солидна историческа и символична основа. Съответно Змиеносецът остава по-скоро теоретично предложение, отколкото част от основната астрологическа практика.

Виж още

И още