Как да премахнем тебешир от дрехите

Сподели

През летния ден няма нищо по-хубаво от това да вземете кутия с цветни тебешири, да избягате в парка и да изрисувате цялата алея с линии за игра на дама, произволни форми и рисунки на животни. Това е забавление, на което се наслаждават както деца, така и възрастни!

Единственият проблем е, че дрехите ви (колкото и да внимавате) накрая се покриват с тебеширения прах!

Това далеч не е идеалният вариант – той е изключително мръсен, а цветните отлагания могат да бъдат повод за притеснение. И така, как да премахнете тебешира от дрехите?

Следвайте ръководството стъпка по стъпка по-долу, за да се отървете от тебеширените петна от дрехите си!

Какво трябва да знаете за да почистите петна от тебешир

чистене на петна от тебешир

Действайте бързо. Колкото по-бързо реагирате на тебеширеното петно, толкова по-големи са шансовете ви да отстраните дефекта изцяло! Старите петна са по-трудни за премахване.

 • Не сушете дрехата, докато кредата не бъде отстранена от нея. Топлината запечатва петната. Вследствие на това те стават по-трудни за отстраняване!
 • Не търкайте тебеширеното петно с вода, тъй като това ще накара следата да се разпространи.
 • Винаги правете тест на място с избрания от вас почистващ разтвор! Бързият тест ще ви покаже дали продуктът, който ще използвате, ще увреди по някакъв начин дрехата ви (най-вероятно чрез промяна на цвета). Не пропускайте тази стъпка.
 • Помислете как можете да спрете появата на този тип петна в бъдеще! Например, помислете за носене на стари дрехи или за покриване на дрехите си, когато играете с тебешир. Избягвайте да избърсвате кредата в облеклото си, защото ще трябва да се справяте с по-значителни и по-дълбоки петна! И винаги се опитвайте да държите кредата ограничена на едно място – последното нещо, което искате, са петна от креда по дрехите, стените, килимите и меките мебели!
 • Винаги четете етикета за грижа върху дрехите си. Етикетът ще ви подскаже как да се грижите за изделието и ще ви посъветва да не използвате определени продукти. Спазвайте съветите!

Ръководство за отстраняване на тебешира от дрехите

Необходими пособия:

 • Две кърпи с неутрален цвят
 • Плитък съд
 • Спирт за търкане
 • Течаща гореща вода
 • Биологичен течен перилен препарат
 • По избор: Течност за пране
 • По избор: Препарат за премахване на петна от магазинната мрежа
 • Перална машина

Стъпки за изпълнение:

 1. Извадете от себе си предмета с тебеширени петна.
 2. Изнесете предмета навън и го разклатете. Това ще премахне свободния тебешир. (Може също така да ви е от полза да почистите дрехата с четка или да използвате валяк за власинки ).
 3. Вземете две чисти кърпи с неутрален цвят.
 4. Захлупете едната кърпа зад гърба на тебеширеното петно.
 5. Изсипете малко алкохол в плитък съд.
 6. Вземете втората кърпа, потопете я в спирта и направете тест с разтвора. Ако спиртът за търкане повреди предмета, спрете да го използвате и преминете към стъпка 10.
 7. Забършете алкохола в тебеширеното петно.
 8. Повтаряйте стъпки 6 и 7, докато премахнете петното от креда от предмета. Използвайте ново парче плат всеки път, когато забърсвате (в противен случай ще нанесете замърсяването отново).
 9. Задръжте предмета под чешмата и го изплакнете, за да отстраните остатъците.
 10. Изберете едно от следните третирания : биологичен течен перилен препарат, течност за пране или готов препарат за премахване на петна.
 11. Нанесете един от разтворите, посочени в стъпка 10 , върху тебеширеното петно.
 12. Изчакайте поне 15 минути, за да подейства разтворът.
 13. Ако сте поставили течност за пране върху предмета, изплакнете го, след което преминете към стъпка 14. Ако използвате препарат за премахване на петна, прочетете инструкциите на опаковката, за да разберете дали трябва да изплакнете разтвора от дрехата, преди да я изперете, след което преминете към стъпка 14.
 14. Проверете етикета за грижа на дрехата.
 15. Изперете изделието на най-горещата температура, разрешена за материала. Изберете нормален цикъл на пране.
 16. Добавете перилен препарат в машината.
 17. Започнете цикъла.
 18. Когато цикълът приключи, извадете изделието от пералната машина и го преценете, за да видите дали все още има петна.
 19. Ако видите някакви кредави петна, повторете горната стъпка, докато отстраните целия дефект. Не сушете дрехата си, защото топлината ще затвърди петното и то ще стане по-трудно за отстраняване.
 20. Ако няма налични петна, изсушете дрехата си съгласно инструкциите на етикета за грижа.

Съвет: Ако нямате под ръка спирт за търкане, опитайте да намажете петното с чиста водка (обикновена версия) или да забършете следата с равни части бял оцет и вода. Ако е необходимо, опитайте нещо по-силно – накиснете дрехите си във вана с разреден кислородна белина за няколко часа (първо направете тест на място, за да се уверите, че дрехите са устойчиви на цветовете!).

(Използвайте хлорна белина само за бели дрехи, които са изработени от устойчиви на износване материали. Използвайте този вариант в краен случай).

Кога да потърсите професионално пране

Ако имате работа с лошо тебеширено петно или тебеширен дефект върху деликатна, винтидж или „само за химическо чистене“ дреха, трябва да занесете дрехата си в химическо чистене и да поискате да почистят следата.

Професионалистите могат да използват различни инструменти и продукти, до които вероятно нямате достъп у дома, за да третират дрехата ви.

Те ще могат да се погрижат за дефекта по различен и по-подходящ начин. Начин, при който тъканта няма да се повреди!

Бързо онлайн търсене ще ви покаже квалифицирани професионалисти в близост до вас. Всичко, което трябва да направите, е да изберете подходящ човек, да прочетете много отзиви и да получите оферта за работата.

Как да премахнем тебешира от дрехите, без пране

Ако нямате време да изперете изцапаната с тебешир вещ, не се притеснявайте. Все пак ще можете да премахнете тебеширеното петно от материала.

За да премахнете петната от тебешир от дрехите, без да ги перете, следвайте стъпките по-долу:

 1. Разклатете предмета, за да отстраните от него свободния тебешир.
 2. Вземете две кърпи с неутрален цвят.
 3. Натъпчете едната кърпа зад гърба на петното.
 4. Използвайте втората кърпа, за да втриете алкохол в тебеширеното петно.
 5. Изплакнете остатъците от продукта от материала с гореща вода (най-топлата температура, разрешена за материала).
 6. Нанесете върху обработеното петно готов препарат за премахване на петна.
 7. Повторно изплакнете мястото с гореща вода.
 8. Оставете изделието да изсъхне по естествен начин.

Как да премахнете следите от креда от дрехите

Шивашкият тебешир (креда) не е съвсем същият като тебешира, с който рисувате по паважа или черната дъска. Той е по-здрав, не се троши толкова бързо и обикновено се произвежда от глина или восък.

Въпреки това тя може да бъде премахната от дрехите с лекота. Преди да третирате дрехата обаче, трябва да знаете какъв тип тебешир е създал следата върху нея, за да можете да се справите с дефекта по подходящ начин.

Можете да третирате глинения вариант с помощта на следните инструменти: почистете петното с мека четка за зъби, забършете мястото с влажна кърпа с неутрален цвят или използвайте магическа гума. Внимателно разтривайте областта, докато следите изчезнат.

За премахване на восъчно тебеширено петно ще трябва да използвате ютия. Просто сложете чиста кърпа в неутрален цвят върху дъската за гладене.

Поставете дрехата отгоре и напъхайте равна, неутрална на цвят кърпа зад петното. Поставете ивица кафява хартия върху восъчния тебешир и включете ютията на средна температура.

Внимателно изгладете петното и наблюдавайте как восъкът се топи и се прикрепя към хартията. След като приключите, почистете материала с мека четка за зъби, за да отстраните остатъците.

При по-упорити следи трябва да посетите фирма за химическо чистене, за да получите мнението на професионалист по въпроса.

Виж още

И още