Най-евтиният G-Shock, който можете да купите, е и един от най-добрите. Ето защо всяка колекция се нуждае от такъв

Сподели

DW-5600E не е съвършен и му липсват много усъвършенствани функции, но  той е може би най-чистата дестилация на марката G-Shock.

DW-5600E не е оригиналният G-Shock от 1983 г., въпреки че няма как да разберете от пръв поглед. Серията 5600 се появява за първи път на сцената през 1987 г. и оттогава е в производство под една или друга форма.

Настоящата итерация е почти най-базовият модел, който можете да си купите. Той е и най-евтиният – в момента се продава за 145 лв. Но не си мислете, че това изобщо е компромис по отношение на устойчивостта или производителността.

От всички произвеждани модели G-Shock, DW-5600E е може би най-чистата дестилация на това, което Кикуо Ибе, създателят на емблематчния модел, е целял да направи още през 80-те години на миналия век, а именно – почти неразрушим часовник.

DW-5600E е квинтесенцията на G-Shock

С изключение на няколко малки детайла, DW-5600E е невероятно подобен на оригиналния часовник G-Shock, но използва пластмасов корпус вместо неръждаема стомана.

Това може да звучи като недостатък на DW-5600E още от самото начало, но пластмасата работи в полза на часовника. От една страна, това означава, че часовникът е достъпен. И тъй като пластмасата има еластичност, каквато металът няма, тя абсорбира по-добре ударите.

Като се има предвид, че Кикуо Ибе си е поставил за цел да конструира часовник, който без проблем да издържа на небрежно носене – включително и на 100 метра под вода – това никак не е в разрез с етиката на марката.

Изключително удобен за носене

Сложете DW-5600E на китката си и ще забележите, че той не изглежда и не се усеща като много други G-Shock модели, които могат да бъдат масивни, груби, тежки и покрити с безброй накрайници и фасети. От друга страна, DW-5600E е сравнително минималистичен.

С ширина 42,8 мм и дебелина 13,4 мм той не е много по-голям от повечето спортни часовници, които можете да си купите днес. Дизайнът му, здраво вкоренен с възприятията от 80-те години на миналия век, е сравнително прозаичен.

Преминете през многобройните му функции – време, таймер за обратно отброяване, хронометър, аларма, подсветка – чрез малките му, вдлъбнати бутони и ще получите също толкова носталгичен взрив от 80-те години.

G-Shock е нещо повече от часовник

Този базов часовник е подходящ за всеки, който се нуждае или иска по-добър часовник и не иска да харчи много пари. Добрият стар G-Shock е предпочитан часовник от военни, полицаи, пожарникари и строителни работници – така че ако това сте вие, това е толкова добър избор, колкото и всеки друг.

Ако това не сте вие, но все пак имате нужда от нещо, което да носите, докато къмпингувате или работите по проекти „направи си сам“, това все пак е отличен избор, особено ако не искате да харчите много пари за нещо, за което знаете, че ще бъде подложено на прекомерна употреба.

Не всяка функция е полезна

За да бъдем честни, DW-5600E не е съвършен. Използването на функционалността на хронографа и алармата е тромаво, а задаването на часа и датата също не е интуитивно.

Вдлъбнатите бутони, които ще трябва да натискате много, за да настроите времето, със сигурност не помагат в това отношение. Но това е по-скоро приемлив, отколкото неприятен недостатък.

Заключение

За по-малко от 150 лв. получавате най-здравия часовник, от който някога бихте могли да се нуждаете, и макар че DW-5600E е невероятно опростен, без излишни екстри, това само по себе си е освежаващо. С този часовник няма излишни грижи – той си върши работата и я върши добре.

Виж още

И още