Фонд за спешни случаи

Сподели

Що се отнася до парите, никой не иска да бъде хванат неподготвен. Ако се случи нещо спешно или изведнъж загубите доходите си, наличието на някакви заделени средства може да ви спести много неприятности и проблеми. Това са парите, които формират  т.нар. спешен фонд.

Какво е спешен фонд?

Помислете за неочаквана ситуация, в която отчаяно се нуждаете от пари. Ето няколко сценария: Разберете, че вие ​​или вашият партньор очаквате бебе. Или си чупите крак, играейки футбол и изведнъж трябва да платите огромни медицински сметки. Или двигателят на колата ви се поврежда и спешно трябва да го ремонтирате.

Или по-лошо, вие или близък роднина изведнъж се оказвате безработни. Какво става тогава?

Ако не сте спестили пари, може да имате проблеми. Но ако сте спестили малко пари, можете да оцелеете в ужасна ситуация и да издържите, докато нещата се пооправят.

Именно затова е спешният фонд. Това е определена сума пари, с която можете да покриете разходите си за кратък период, когато нямате доходи, или да платите за внезапни, неочаквани разходи. Той трябва да е лесно достъпен, за да действа като чадър в дъждовен ден, предпазвайки ви от изпадане в дългове.

Тъй като никога не знаем какво носи бъдещето, препоръчително е всеки да изгради свой собствен спешен фонд. Но откъде да започнете?

Как да изградим фонд за спешни случаи

Първо, помислете колко голям искате да бъде този фонд. Помислете за фактори като:

  • Имате ли други активи, които бихте могли да продадете, ако имате нужда от пари, или спешният фонд ще бъде единствената ви защита?
  • Ако вие или вашият партньор загубите работата си, колко време би отнело намирането на нова?
  • В случай, че се случи нещо наистина лошо, като близък роднина се нуждае от спешна операция или някой загуби дома си, бихте ли били основният човек, който да помогне или има други, които също биха могли да окацат съдействие?

Това са някои основни въпроси, които трябва да си зададете, за да определите колко трябва да спестите. Добро правило е да мислите за това по отношение на месечните разходи. Помислете за изграждането на спешен фонд, който може да покрие до 3 до 6 пълни месечни нормални разходи за живот.

С други думи, ако вашите основни сметки като наем, комунални услуги, храна и транспорт възлизат на 1500 лева на месец, опитайте се да спестите нещо между 4 500 и 9 000 лева.

Създайте план за създаването на спешния фонд

След като вече знаете колко искате да спестите, изчислете колко време ще ви отнеме да ги спестите.

Имате ли активи, които веднага биха могли да бъдат превърнати в спешен фонд? 

Или ще трябва да спестявате малка част от доходите си всеки месец?

Ако последното изглежда по-вероятно, просто разделете общата сума, която искате да спестите, на сумата, която можете да заделяте всеки месец. Това ще ръководи целия ви процес на набиране на средства.

Нека да го разгледаме на практика, продължавайки с предишния пример. Да приемем, че харчите 1500 лева на месец за разходи за живот и искате да изградите стабилен фонд за спешни случаи, който да ви издържи 6 месеца. Анализирайки приходите и разходите си, осъзнавате, че спестяването на 500 лева на месец е реалистично.

Умножете месечните си разходи по броя на месеците (1500 x 6 = 9 000) и разделете това число на сумата, която можете да спестявате всеки месец (9 000/500 = 18). При този сценарий ще ви отнеме година и половина (18 месеца), за да изградите фонда на мечтите си.

Винаги когато е възможно, активирайте автоматичен превод към избраната от вас сметка с висока ликвидност . По този начин можете да осигурите парите за спешния си фонд всеки месец и да се опитате да постигнете целта си в рамките на определеното време.

Но внимавайте: Не е изключено да се наложи да правите планове за промяна и коригиране. Така че, ако сте изкарали извънредни пари по каквато и да е причина или сте получили щедро увеличение на заплатата си, адаптирайте съответно вашия спестовен план.

Дръжте парите си близо

Най-общо казано, спешният фонд е отделен от традиционните ви инвестиции; като недвижими имоти и облигации, защото може да имате нужда от пари в брой бързо. Вместо това, помислете да имате тази част от портфолиото си някъде, където да имате бърз и лесен достъп, като спестовна сметка или решение като Go & Grow на Bondora. С Go & Grow можете да поискате да изтеглите парите си по всяко време, като същевременно оставите парите си да растат, докато имате нужда от тях.

Когато напълните фонда за спешни случаи

След като достигнете желаната сума, не е нужно да спирате дотук. Добра идея би било да продължите да отделяте 500 лева, но вместо вашия спешен фонд можете да изберете да го вкарате във вашия инвестиционен фонд. Но не забравяйте да диверсифицирате и изберете поне някои активи с висока ликвидност, които биха могли да ви осигурят бързи пари в случай, че вашият спешен фонд изсъхне.

Помнете, че винаги е по-добре да сте на сигурно, отколкото да съжалявате. Планирайте, изграждайте, адаптирайте и консолидирайте вашия спешен фонд. По този начин можете да имате спокойствие, знаейки, че сте подготвени за всичко, което животът ще ви поднесе.

Виж още

И още