Еволюция на бънджи скока: изумителната история на едно екстремно преживяване

Сподели

Скачането с бънджи е едно от най-екстремните изпитания за смелост. В онзи момент, точно преди да скочите, винаги се колебаете, макар и само за няколко секунди. Никога не е лесно просто да скочиш. Но чувството на удовлетворение след това е невероятно.

Бънджито е едно от онези неща, които просто гледаш и се чудиш: „Какво, по дяволите, са си мислели хората, когато са го измислили?“ Доброто събиране на реколтата в Ям, ето какво! Ето кратката, изненадваща история на скоковете с бънджи

Нагхол

Скоковете с бънджи се коренят в един древен, малко странен ритуал на остров Пентекост, в южната част на Тихия океан. Легендата разказва, че Тамали, местен жител, малтретирал жена си. За да се измъкне, тя се покатерила на едно дърво. Той я последвал до там. Междувременно споменатата съпруга била завързала лози около глезените си, но Тамали не знаел това. Тя скочила от дървото и останала да виси на лозите. Тамали скочил след нея, но се ударил в земята и загинал.

Оттогава насам мъжете се захванали да практикуват този ритуал „Нагхол“ или „Скок в земята“, за да докажат своята мъжественост. Всяка година, в началото на сезона за събиране на реколтата от ямс, мъжете скачат от дървена кула, построена специално за тази цел, с еластични лиани, завързани около глезените им. Смята се, че това помага за осигуряване на богата реколта от ямс.

Мостът Клифтън

Точно 29 години по-късно, на Първи април 1979 г., на Запад за пръв път в историята се провежда скок с бънджи. Дейвид Кирк, облечен в смокинг и с бутилка шампанско, скача от моста Clifton Suspension Bridge в Бристол. Първоначално наблюдаващите помислили, че това е самоубийство. Но Кирк така и не докосва във водата, а забавя ход точно преди да я достигне, след което заповча повторно издигане. Другите му двама приятели, членове на Клуба за опасни спортове към Оксфордския университет, направили същото.

Когато полицията пристигнала, триото висяло с главата надолу, на въжетата си. Те били арестувани, глобени и се превърнали в сензация за една нощ. Но те не спират дотук. Те скочили и от моста Голдън Гейт и от моста Роял Джордж. Техните каскади правят бънджи скока известен, тъй като започват скокове с бънджи от балон с горещ въздух и кранове.

Ей Джей Хакет

Спортът започва да се развива организирано, когато на сцената се появява Ей Джей Хакет. Новозеландецът скача за първи път от моста Грийнхит в Окланд през 1986 г. Той изпълнява още няколко скока от конструкции, включително от Айфеловата кула! Той открива първата в света комерсиална площадка за бънджи – Kawaru Bridge Bungy близо до Куинстаун в Нова Зеландия.

Височини за скачане

Въпреки че бънджи скокът не е напълно чужда концепция в Индия, скоковете обикновено са били от кранове и в молове, не толкова вълнуващи. Капитан Рахул Нигам иска да въведе бънджито в Индия, за да може то да се възприема като „сериозно приключение“, а не като „забавление“. През 2006 г. той създава Jumpin Heights в Ришикеш, където участниците скачат от 83 м височина, точно над река Ганга.

Той докарва експерти от Нова Зеландия и към днешна дата установката има успешен рекорд, като майстори по скокове от Нова Зеландия наблюдават процеса.

Виж още

И още