Ефективни стратегии за четене за по-добро разбиране

Сподели

Като човек, който цял живот е бил фен на книгите и четенето, малко неща ме измъчват повече от това да виждам как някой се мъчи да чете материал с оцъклени очи и нулево разбиране. В нашата съвременна ера на трудна концентрация и безкрайни цифрови разсейвания простият акт на продължително съсредоточаване върху писаното слово може да изглежда като тежък, неблагодарен труд.

Но това не е задължително! С известна доза целенасоченост и чрез възприемане на ефективни стратегии за четене, вникването в сложни текстове се превръща от монотонна работа в просветляваща експедиция на ума. Вече не се мъчите да прочетете пасажите – активно изкопавате по-дълбоки значения, създавате връзки и разширявате личната си вселена от знания.

Бил съм свидетел на тази дълбока метаморфоза при всички – от затруднени ученици в началното училище до възрастни професионалисти, които се справят с трудна техническа документация. И всичко това се дължи на разработването на персонализирани техники за по-активно и задълбочено четене.

Днес споделям внимателно подбрания от мен арсенал от съвети и най-добри практики за повишаване на нивото на разбиране при четене чрез тези мощни стратегии. Пригответе се да отключите съвсем нова дълбочина на разбирането – и може би дори да започнете отново да се наслаждавате на четенето!

Определете мисията си за четене

Независимо дали сте се втренчили в скучна глава от учебник или се чувствате неспокойни, когато се ровите в предизвикателен роман, много често тези трудности с разбирането се дължат на липсата на цел и ясни намерения. Ето защо първата стъпка към продуктивното четене трябва да бъде поставянето на конкретни цели пред себе си.

Попитайте се:

Дали чета само за да си създам удоволствие, да вляза във въображаем свят и да се забавлявам? За да придобия нов поглед върху човешкото състояние чрез гледната точка на автора и неговия разказ? За да усвоя важни академични знания или професионални умения, които ще подобрят живота ми?

Бъдете много конкретни в определянето на индивидуалното си „защо“.

Никога няма да забравя как миналата година давах уроци на ученик по „Спасителят в ръжта“, който не спираше да се занимава с историята, докато не натиснахме пауза. След няколко опити той обясни, че просто иска да преживее емоционалното пътуване на разказа за съзряването и противоречивия социален коментар, а не непременно да разнищи всички литературни похвати и стилистиката на прозата.

Имайки предвид тази преработена лична мисия, можех по-добре да насоча преживяването му при четене към онези аспекти, които са най-съществени за него. И изведнъж основните теми на книгата започнаха да придобиват завладяваща яснота.

Създаване на най-добрата среда за четене

Помислете за последния път, когато сте били толкова безнадеждно разсеяни и сте се мъчили да се концентрирате, че сте имали чувството, че блуждаенето на очите е неизбежно. Може би дори сте се отказали от четенето от чисто разочарование. За много от нас виновна е несъвместимата физическа среда, която драстично подкопава фокуса и ангажираността ни.

Ето защо оптимизирането на заобикалящата ви среда, така че да съответства на вашите уникални нужди и сетивни предпочитания като читател, е абсолютно необходимо за възприемането на текста. Някои хора са съвсем ОК сред заобикалящата ги глъчка и енергия на оживено кафене, докато други като мен изискват строга тишина и уединение, за да избегнат смущенията.

В предишните ми часове по английски език всъщност карах учениците да правят „одит на средата“ по време на четене. Внимателно проучвахме фактори като условия на осветление, температура, нива на шум, визуални стимули и т.н. в дадено пространство. След това коригирахме условията с течение на времето и бяхме преки свидетели на това колко значително тези малки промени са повлияли на способността им да възприемат текстовете продуктивно.

Така че, независимо дали става въпрос за шумоизолиращи слушалки, за да се блокира излишният шум, за обръщане на стола далеч от разсейващи прозорци или за вкарване на естествена слънчева светлина, за да се намали умората, отделете време, за да персонализирате личния си кът за четене. Правилната атмосфера може да има решаващо значение.

Отнасяйте се към четенето като към разговор

Ето една изключително проста, но изключително слабо използвана стратегия, която според мен напълно промени разбирането на текста при много от моите ученици: Вместо да плъзгате пасивно поглед по думите и изреченията, възприемайте самия текст като интерактивен диалог, като буквално си говорите по темата.

На теория това звучи измамно странно – но като разказвате пасажи на глас или мълчаливо формулирате езика с вътрешния си глас, тези понятия започват да се запечатват далеч по-незаличимо. По същество вие активирате допълнителни невронни пътища, създавайки личен монолог или обратна връзка с идеите на книгата.

Освен това, като допълнителен бонус, веднага ще забележите, че започвате да се отдръпвате, когато вътрешният ви разказ прекъсне. Незабавна обратна връзка, за да се включите отново!

От личен опит знам колко странен, но въздействащ може да бъде този „разговор при четене“. Преди няколко години се опитвах да усвоя прословутата гъста проза на Джеймс Джойс в „Одисей“. Но щом започнах тихо да си мърморя текста на глас в празния си апартамент, сякаш се обръщах към истински човек, изведнъж тази одисея на потока на съзнанието започна да се разгръща в съзнанието ми с ярка яснота. Прозрение, предизвикано от собствения ми глас.

Задавайте си въпроси (и им отговаряйте!)

Говорейки за диалози, една от най-мощните стратегии за привеждане на четенето в активно, поглъщащо състояние е да прекъсвате всяка страница или глава с интермедия от любопитни размишления. Подобно на техниката в класната стая, при която периодично се задават въпроси на учениците за текста, придобийте навика да задавате изпитателни въпроси за това, което сте прочели досега.

Докато разглеждате книгата, постоянно правете паузи и си задавайте въпроси за двусмислени моменти в сюжета, объркващи мотивации на героите или пропуски в знанията, които ви пречат да разберете текста. След това направете допълнителната стимулираща мозъка стъпка да се опитате да разберете отговорите, като използвате наличната информация и контекст.

Гарантирам ви, че като превърнете четенето в увлекателна вътрешна сесия за въпроси и отговори, фокусът ви и осмислянето ще преминат на по-високо ниво на критично мислене в сравнение с обикновеното възприемане на думи във вакуум. Вие сте много по-емоционално ангажирани в откривателското пътешествие, когато сте любознателният ученик, който разпитва всеки аспект на пътуването.

Водете си записки, сякаш това е интелектуален мемоар

Като се основавам на идеята за четене с участие, не мога да подчертая достатъчно колко полезна може да бъде тази стратегия на усърдно водене на бележки за насърчаване на по-дълбокото разбиране – да не говорим за запазване на ключовите изводи по пътя.

Когато четете важни текстове, третирайте всеки сеанс на четене като интимен интелектуален мемоар, който записвате чрез подробни бележки. Отбелязвайте основните моменти в сюжета, записвайте изразителни цитати/пасажи, които са изскочили от страницата, или записвайте всички наболели въпроси, които все още ви вълнуват след размисъл. Датирайте записите и оставете място за добавяне на бъдещи размисли, връзки и метаанализ с течение на времето.

За физическите книги съм горещ привърженик на оформянето на страниците с подчертавания, отблясъци и драсканици, когато вдъхновението ме връхлети без задръжки. Разбира се, това разваля естетиката на Virgin Book, но пък изгражда осезаем, жив запис на многопластовите ви мисловни процеси и литературни пилигрими, вплетени във всеки гръб.

За дигиталните текстове приложения като Evernote и Hypothesis ви позволяват да анотирате .pdf файлове с богати бележки, като безпроблемно синхронизирате тези прозрения на всичките си устройства. Представете си как използвате силата на изкуствения интелект за водене на бележки, за да свързвате семантично темите и да извличате абстрактни прозрения, които може да са ви убягнали при първото преминаване!

Както и да подхождате, хроникирането на интелектуалното ви пътешествие ви дава отправна точка за Северна звезда, към която да се връщате, когато възникнат обърквания, или да откривате нишки на гениалност, които чакат да бъдат преоткрити с нови очи.

Подхранвайте въображението си с визуални материали

Повечето съвременни научни изследвания потвърждават, че мозъкът ни е склонен да възприема понятията по-ясно и по-трайно, когато в обучението има визуален компонент. Така че защо да не обогатите вътрешния си филм за четене, като отделите време да визуализирате активно думите и идеите, които изскачат от страницата?

Независимо дали става дума за създаване на подробни мисловни образи на девствените пейзажи, описани в романа ви, или за визуализиране на абстрактни модели и сложни системи като буквални картини във въображението ви, този акт на интерпретативен превод на визуалния език на ума незабавно прави основните значения по-реални и постоянни.

Винаги казвам на моите ученици да не се притесняват да драскат в полетата, да правят бързи скици, за да уплътнят основните образи и икони, които се появяват на страницата. Този прост съвет се оказва изключително ефективен за затвърждаване на ключови моменти от сюжета, идентичността на героите и цялостната атмосфера на книгата в дългосрочната им памет.

Правете стратегически почивки, за да опресните фокуса си

В нашия постоянно превъзбуден и наситен със социални медии съвременен свят става все по-трудно да се поддържа някакво подобие на дълбок, концентриран фокус за дълъг период от време. Нашата колективна икономика на вниманието е превърнала когнитивната умора в стока само за няколко минути!

Ето защо всяка продуктивна рутинна програма за четене трябва съзнателно да включва структурирани микропрекъсвания за почивка на претоварените умствени мускули и презареждане на интелектуалните батерии. Моята скъпа майка ми предаде този устойчив ритъм на четене на книги на 90-минутни интервали, прекъсвани от 20-минутни почивки за закуска, леко разтягане или освежаваща смяна на пейзажа.

Този ритъм не само намалява цялостното изтощение, но и усещането за редовно „излизане на въздух“ дава на мозъка ви достатъчно възможности да спре и наистина да затвърди новата информация в периодични душове. По същество вие поддържате кръщението с постепенно потапяне, вместо да се давите в непрекъснат поток от текст.

Приемете мултимедийното обучение

Макар че традиционните томове, написани с мастило върху хартия, могат да се почувстват като най-чистото литературно преживяване, в нашия все по-доминиращ мултимедиен пейзаж на потребление на знания има огромна стойност в това да допълвате четенето с други информационни канали. Колкото повече канали използвате, за да усвоявате универсални концепции и теми от различни гледни точки, толкова по-стабилни стават тези основни идеи.

Да речем, че се задълбочавате в ключов исторически разказ като епохата на Революционната война чрез прочутата книга на Дейвид Маккълоу „1776“. Е, не се ограничавайте само до самата книга – разширете разбирането, като слушате подкастове, разглеждащи същата епоха, гледате документални филми за визуален контекст, дори се занимавате с експериментални мобилни приложения или игри, които ви позволяват да взаимодействате дигитално с тези отминали събития.

Бихме изградили сложни трансмедийни учебни програми, съчетаващи романи с филми, обиколки на музеи, театрални представления, интервюта/гост-лектори и други – всички свързани с основните текстове, но разнообразяващи интелектуалните пътища. Разширената лента позволяваше на учениците да се вживеят в тези измислени светове отвъд страницата.

книги за деца

Четете с общности от съмишленици

Има причина концепцията за ексклузивен книжен клуб да се е запазила през вековете. В същността си четенето е фундаментално преживелищен акт, чийто поучителен ефект се умножава само когато се обединим като замислени общности и обменяме интерпретации от различни сфери на живота.

Независимо дали става дума за официален книжен клуб, литературен кръжок в класната стая или дори за свободни онлайн дискусионни форуми, съсредоточени върху заглавията, които изучавате, превърнете в навик вербализирането и обсъждането на ключови схващания с други читатели – това радикално ще задълбочи гледната ви точка. Тези междуличностни дискусионни обмени ви принуждават да оценявате критично текстовете през нови аналитични обективи, като същевременно разрешавате всички останали интерпретативни слепи петна.

Някои от най-прекрасните ми литературни моменти дойдоха по време на разпалени сесии в книжния клуб, в които се извеждаха символични линии и социокултурни контексти, които бях пропуснал или подценил като самотен читател. А след това връщането към тези колективни прозрения породи съвсем ново ниво на разбиране при следващото ми връщане към тези ключови текстове.

Възприемайте допълнителни начини на учене

Докато практикувате тези подсилени стратегии за четене с разбиране, не забравяйте да останете гъвкави и отворени за допълнителни подходи за учене, които отговарят на вашите конкретни силни страни и наклонности.

За тези, които наистина се развиват с кинестетична ориентация, потърсете начини за физическа реализация и позволете на преживяването си от четенето да надхвърли страниците. Отидете на литературно поклонничество до реалните географски условия на книгите си, за да обогатите контекстуалното значение и атмосфера. Пресъздайте остроумни сцени или монолози чрез театрална импровизация.

За по-визуално-пространствените ученици използвайте иновативни графични органайзери, скицници или дори платформи за картографиране на интересите, които ви позволяват да изградите въображаеми визуални очертания на ключовите концептуални рамки на текстовете. За музикално настроените съставете звукови или ритмични интерпретации на ключови пасажи, за да може емоционалното въздействие на литературата наистина да прозвучи в душата ви.

Топ 10 бизнес книги на всички времена

В крайна сметка идеалната стратегия за четене трябва да стимулира всичките ви сетива и да отключи вдъхновение в множество изразни средства. Така че, въпреки че писмената литературна основа остава свещена, използвайте я като трамплин, за да повишите разбирането чрез паралелни творчески дисциплини, които най-автентично резонират с вас като индивидуален ученик.

Чрез съчетаване на целенасочена стратегия с гъвкавост актът на четене може да се превърне в поглъщащо, многоизмерно интелектуално упражнение, което да ни пробуди за трансцендентната сила на писаното слово. Отминали са дните на празното, безсмислено прелистване на страници – пригответе се да изживеете книгите в жив технически цвят, прокарвайки постоянни пътища към прозрение и човешка връзка.

Затова дръжте тези ефективни стратегии за четене в задния си джоб всеки път, когато се впускате в ново литературно пътешествие. Нека те бъдат надеждни съюзници по пътя ви към максималното разбиране – и необуздана радост от самото четене!

По материали от bookclb.com

Виж още

И още