Няколко начина да направите снимките си по-професионални

Сподели

За да се направи една професионална и добре изглеждаща снимка често са нужни години практика, но като по-нов фотограф ще откриете, че има някои неща, които ще подобрят значително вашата фотография без много усилия.

След като приложите съветите на тази страница и стигнете до степен на компетентен фотограф, ще установите, че напредъкът ви ще бъде по-бавен и ще трябва да работите по-усилено, за да направите снимката си само с 1 или 2% по-добра.

Ето най-простите неща, които можете да направите, за да видите бързо подобрение в снимките си.

Заснемане на интересно осветление

Осветлението лесно се превръща в най-пренебрегвания аспект на фотографията за начинаещите фотографи, но професионалните фотографи са обсебени от него. Осветлението е най-важното нещо, за да изглежда една снимка професионално.

Какво прави осветлението да изглежда интересно? На първо място, то е различно от това, което обикновено виждаме. Второ, то подчертава обекта и го представя по по-добър начин.

При пейзажната фотография времето на деня е абсолютно задължителен фактой, който трябва да съобразите. Почи всички успешни пейзажни снимки са заснети много рано сутрин при изгрев или късно вечер при залез. Начинаещите фотографи често пренебрегват този важен елемент и се опитват да направят снимка в средата на деня. Това рядко е рецепта за успех.

Правилна експозиция

Експозицията означава яркостта или тъмнината на снимката. Вероятно това е нещото, което начинаещите фотографи полагат най-много усилия да научат.

Има три начина за контролиране на експозицията на снимката: бленда, ISO и скорост на затвора. Ако не сте сигурни как те работят заедно и как да ги настроите, отделете малко време и проучете в детайли особеностите им.

Цифровите фотоапарати са много добри в достигането на неутрална експозиция, но истината е, че неутралната експозиция невинаги е най-добрата експозиция. Например, да предположим, че снимате човек в ярък слънчев ден. Фотоапаратът вероятно ще направи лицето на човека тъмно, а фонът – твърде светъл. „Неутралната“ експозиция е по средата между експонирането на лицето и фона.

Но като фотограф знаете, че лицето е много по-важно от фона, така че ще изсветлите експозицията за лицето и ще оставите фона светъл. Стремете се към правилната експозиция, а не към неутралната.

Творческа композиция

Композицията е вероятно най-трудното нещо в този списък, което може да се усвои за кратко време, но тя има огромно значение.

Ако ви предстои важна снимка, започнете да изучавате тънкостите при композицията, като започнете от правилото на третините. Правилото на третините е най-основното правило за композиция, което казва на фотографа да си представи дъска за морски шах върху рамката на снимката и да постави най-интересната част от снимката на пресечната точка на тези линии.

Настроение

Настроението е често пренебрегван аспект на фотографията, но то е отличен начин да се научите да правите снимката по-въздействаща. Докато снимате, си задайте въпроса „Какво настроение ще предаде тази снимка?“. Като си зададете този въпрос, ще се замислите дали да снимате човек с безлично изражение.

Заключение

Дори и да съумеете да реализирате само един от съветите в тази статия, ще успеете да подобрите качеството на вашите кадри.

Виж още

И още