Истински детектив: Нощна страна Епизод 2 – 11 великденски яйца и връзки със сезон 1

Сподели

Предупреждение! Съдържа големи спойлери за сезон 4 на „Истински детектив“.

Резюме

  • Истински детектив: Епизод 2 на „Нощна страна“ разкрива връзките с повествованието от сезон 1, като повишава вълнението за предстоящите сюжетни наслагвания.
  • Епизод 2 потвърждава, че Травис е бащата на Ръст, свързвайки сезон 4 със свръхестествените теми на сезон 1.
  • Спиралите играят значителна роля във всеобхватните убийства и загатват за присъствието на сектата на Жълтия крал от сезон 1.

Истински детектив: Нощна страна‘2 не само разкрива няколко нови детайла около основните убийства, но и прави интригуващи препратки към предишните сезони. Написан и режисиран от Исса Лопес, сезон 4 на “ Истински детектив“ се развива в измислен град в Аляска на име Енис. Въпреки че обстановката е напълно различна от тази в сезон 1 на “ Истински детектив“, сезон 4 пуска няколко завладяващи easter eggs, които го свързват с разказа от сезон 1.

В епизод 1 “ Истински детектив: Нощна страна само подготви почвата за тези връзки, като включи мотиви на спирали, фини препратки към филми на ужасите и окултна символика. В епизод 2 обаче сериалът превключва на друга предавка и представя няколко свързващи нишки между сюжета си и този на сезон 1, като е трудно да не се запитаме дали двата сезона нямат по-дълбока връзка от първоначално очевидната. Само времето ще покаже как събитията от сезон 1 ще повлияят на “ Истински детектив“: Нощна страна, епизод 2 на сезон 4 ефективно повишава вълнението и напрежението за всички припокриващи се истории, които предстоят.

Истински детектив: Тайната връзка на „Нощна страна“ с хитовия сериал на Майк Фланаган може да разреши най-голямата му загадка

Истински детектив: Скритите връзки на „Нощна страна“ с хитовия сериал на Майк Фланаган в Netflix може да дадат отговор на някои от най-големите му загадки.

11 Истински детектив: Нощна страна потвърждава една теория за ръждата и Травис Коул

Един детайл от епизод 2 разкрива, че Травис е бащата на Ръст

В сезон 1 на „Истински детектив“ накратко се споменава, че бащата на Ръст е бил един Травис от Аляска, който е починал от левкемия. Поради това, когато “ Истински детектив“ представи ексцентричен герой от Аляска на име Травис в началния си епизод, беше трудно да не се предположи, че той може да е бащата на Ръст. Истински детектив: В епизод 2 на „Нощна странасе потвърждава, че Травис наистина е баща на Ръст, когато Роуз го нарича Травис Коул. Дали тази препратка към сезон 1 ще проправи пътя за епизодична роля на Матю Макконъхи, предстои да разберем, но тя със сигурност обяснява защо, подобно на Ръст, Травис изглежда е способен да прекрачва границите между свръхестествения и материалния свят.

10 Един детайл подсказва, че убийствата на изследователите са свързани с „Истински детектив“, сезон 1

Истински детектив: Нощна страна свързва централната загадка на убийството със сезон 1

В епизод 1 на “ Истински детектив: Нощна страна подготвя почвата за връзката си със сезон 1, като включва няколко спираловидни мотива. Въпреки че епизод 1 не потвърди, че разказът на сезон 4 ще се свърже с този на сезон 1, епизод 2 на Night Country привидно установява, че спиралите от сезон 1 наистина ще играят важна роля в главните убийства. Макар че все още има мистерия около истинското значение на спиралите във вселената на Истински детектив“, епизод 2 разкрива, че убиецът в сезон 4 ги е нарисувал на челата на замръзналите изследователи от Цалал.

9 Епизод 2 на „Истински детектив“, сезон 4, съдържа голяма препратка към Yellow King

Една препратка към сезон 1 предвещава „Истински детектив“: Свръхестествените изследвания на „Нощна страна

Ясните препратки към произхода на сериала в сезон 4 подсказват, че свръхестественото му присъствие е надвиснало над цялостното повествование на поредицата.

Когато Роуз пита Наваро дали е забелязала спиралите по челата на изследователите, Наваро заявява, че е виждала символа на спиралата и преди. След това Роуз обяснява, че спиралата вероятно е дори по-стара от леда в Аляска, намеквайки за нейния произход. Макар че не уточнява какво има предвид, изглежда очевидно, че се позовава на Жълтия крал Хастур, когото култът на Тутъл почита. В класическата литература на ужасите Хастур се появява за първи път в разказа “ Хайта пастирът “ на Амброуз Биърс от 1893 г., а по-късно и в “ Кралят в жълто“ на Робърт У. Чеймбърс.

Х. П. Лъвкрафт въвежда Хастур като едно от многото космически божества в „Шепот в мрака“ , а Огъст Дерлет го превръща във Великия старец, който живее в Каркоса. Сезон 1 на “ Истински детектив“ избягва да обясни дали Хастур е просто измислен от Тътъл или съществува като реално същество. Въпреки това ясните препратки към произхода му в сезон 4 подсказват, че свръхестественото му присъствие витае над цялостния разказ на сериала.

Истински детектив: Свръхестествените теории в „Нощна страна“ получават сериозен тласък от този 65-годишен мистериозен случай

Истински детектив: Нощна страна включва няколко свръхестествени елемента в сюжета си. Случаят в сериала обаче има изненадващо вдъхновение от реалния живот

8 Спиралите от сезон 1 се превърнаха в инструмент за „Истински детектив“: Нощна страна“ се превърна в сюжетна линия на

Спиралите стават още по-разпространени в „Истински детектив: Нощна страна

Заключителната арка на епизод 2 от “ Истински детектив“, сезон 4, установява, че Ани К също е имала татуирана спирала на гърба си, а четири дни след смъртта ѝ Кларк също си я е татуирал на гърдите. Докато разследват микробуса, в който Ани и Кларк тайно са се срещнали, Наваро и Данвърс откриват огромна спирала, изрисувана на тавана на микробуса, което подсказва, че и Ани, и Кларк може да са били по някакъв начин замесени в сектата на Жълтия крал от сезон 1, а може и да са били почитатели на Хастур. Това доказва, че разбирането на истинското значение на спиралите в крайна сметка ще доведе Наваро и Данвърс до отговорите, които търсят.

7 Данвърс на Джоди Фостър повтаря един цитат на Ръст Коул в „Истински детектив“: Нощна страна

Менталната рамка на Данвърс за разкриване на престъпления повтаря реплика на Ръст Коул

Когато Данвърс на Джоди Фостър и Питър на Фин Бенет обсъждат какво може да се е случило с изследователите, Данвърс подканя Питър да„зададе правилните въпроси„. По-късно в епизода Наваро се опитва да„зададе правилните въпроси„, свързани със загадката на Ани К, като си спомня как Данвърс винаги я е подтиквала да го направи. Менталният модел на Данвърс за задаване на правилните въпроси напомня на това, което правеше Ръст Коул в сезон 1. Подобно на Данвърс, Ръст помоли детективите Томас и Мейнард да задават „правилните въпросив заключителната сцена на пилотния филм от сезон 1, когато те продължаваха да се измъчват.

6 Истински детектив: Нощна страна намеква за връзка със семейство Тътъл

Централната мистерия на четвърти сезон може да отведе Данвърс и Наваро до семейство Тътъл от първи сезон

В кратка сцена от “ Истински детектив: Питър казва на Данвърс, че е направил проверка на изследователския център “ Цалал„. Той казва, че е открил, че неправителствена организация финансира изследователската станция, а данъците на неправителствената организация могат да бъдат проследени до фиктивна компания, наречена NC Global Strategies. Въпреки че нищо не изглежда подозрително във връзката на Цалал с НПО и фиктивна компания, Питър също така споменава, че NC Global принадлежи на Tuttle United, което прави пряка връзка между изследователите от Цалал и семейство Tuttle от “ Истински детектив“, сезон 1.

Истински детектив: Нощна страна“ е основен намек за повторение на загадката от сезон 1

Истински детектив: Нощна страна вече установява връзка със сезон 1 на хитовия антологичен сериал. Откриващият цитат е основна връзка.

5 Няколко True Detective: Детайли от епизод 2 на „Нощна страна“ показват паралели с истински инцидент

Сезон 4 на „Истински детектив“ възприема много елементи от реалния случайДятловски проход

В книгата “ Истински детектив“ (True Detective): Питър и Данвърс научават, че изследователите са свалили обувките и дрехите си, преди да замръзнат в леда. Те също така откриват, че тъпанчетата им са били спукани, получили са увреждания на меките тъкани, а един от тях дори е извадил очните си ябълки от гнездата си. Тези ужасяващи подробности в убийствата на изследователите доказват, че техният случай е слабо базиран на инцидента в Дятловския проход, при който няколко съветски туристи са открити при подобни мистериозни условия, след като изчезват по време на експедицията си.

4 Историята на Данвърс от четвърти сезон на „Истински детектив“ е подобна на тази на Ръст от първи сезон

Данвърс и Ръст вероятно ще имат подобен ритуал на преминаване

Сезон 1 на „Истински детектив“ разкрива, че Ръст е загубил дъщеря си, което в крайна сметка е довело до развода му и го е отвело още по-надолу в спиралата на самоунищожението. Сезон 4 показва, че подобно на Ръст, Данвърс също не може да не възприеме песимистичен мироглед след загубата на сина си. Благодарение на тези прилики в техните сюжетни арки е възможно и тя в крайна сметка да осъзнае, че макар„някогада е ималосамо мрак„, светлината най-накрая побеждава, след като разрешава случая с убийството на изследователите и конспирацията зад него.

3 Целта на изследователите в „Истински детектив“: Нощна страна го свързва с филм на Джон Карпентър

Истински детектив: Епизод 2 на „Нощна страна“ разкрива нови прилики с „Нещото

Подобно на героите в “ Нещото“, възможно е изследователите в “ Истински детектив: Нощна страна също е открил древен организъм, който в крайна сметка ги е заразил и е довел до смъртта им.

Първият епизод на “ Истински детектив: В първия епизод на “ Нощна страна“ за кратко се появи кадър, в който на заден план се вижда DVD с “ Нещото „. В подкаст интервю (чрез The Watch) създателката на четвърти сезон, Исса Лопес, също потвърди, че е приела паралелите на сезона с филма на Джон Карпентър, вместо да се бори с тях. Епизод 2 изглежда допълнително заковава тези прилики между сериала и филма, като разкрива целта на изследователите.

Той разкрива, че изследователите се опитват да изкопаят изчезнал микроорганизъм, който може да предотврати клетъчното разпадане и да помогне на човечеството да излекува хронични заболявания като рак и автоимунни състояния. Подобно на героите в “ Нещото“, възможно е изследователите в “ Истински детектив“: Нощна страна също са открили древен организъм, който в крайна сметка ги е заразил и е довел до смъртта им. Това би обяснило как те са предвидили смъртта си и са оставили съобщението„Всички сме мъртви“ в съоръжението Цалал.

2 Сезон 4 на „Истински детектив“ повтаря една основна тема от сезон 1

Наваро и Данвърс имат много общо с Ръст и Марти

Сезон 1 на „Истински детектив“ поставя по-малък акцент върху мотивацията и предисторията на централния убиец и се фокусира повече върху това как самите Ръст и Марти са чудовища. Светът има нужда от лоши хора„, казва Ръст, признавайки, че тънка граница разделя него и Марти от убийците, които проследяват. Благодарение на това, колкото повече научават за централното престъпление и убиеца, толкова по-дълбоко са принудени да надникнат в мрака, който се крие в тях. Истински детектив: Нощна страна “ сякаш се опитва да постигне нещо подобно с водещите си герои – Наваро и Данвърс. Случаят с Ани К. не само се свързва с техния конфликт в миналото, но и сякаш ги принуждава да се изправят срещу личните си демони и потисната вина.

1 Сламените кукли от „Истински детектив“, сезон 3, се появяват отново в епизод 2 на „Страна на нощта

Истински детектив: Нощна страна има скрита препратка към сезон 3

Освен че откриват снимките на Ани, телефона ѝ и гигантската спирала във фургона на Кларк, Наваро и Данвърс намират и сламена кукла с човешки размер на леглото му. Те откриват и няколко други малки сламени кукли, висящи от тавана му, което е директна препратка към сезон 3 на “ Истински детектив“ . Хейс намира подобни сламени кукли около тялото на Уил Пърсел в “ Истински детектив“, сезон 3, а Монтгомъри по-късно предполага, че „сламените кукли са знак за педофилски групи – като кривата спирала„. Това изглежда е още една важна улика, която свързва Истински детектив: Нощна страна с култа на Тътъл от сезон 1.

Сезон 4 на „Истински детектив“ пуска нови епизоди всяка неделя по HBO Max.

Истински детектив

В този антологичен сериал всеки сезон проследява различен детектив или група детективи, които са принудени да се изправят срещу някои ужасяващи истини за своя град и за самите себе си. Без значение от обстановката и героите, всеки детектив трябва да разплете лъжи и улики, за да разреши смразяващите мистерии около себе си.

Дата на издаване
12 януари 2014 г.
Актьорски съставМатю Макконъхи, Уди Харелсън , Колин Фарел, Рейчъл МакАдамс, Тейлър Кич , Махершала Али , Кармен Еджого , Мишел Монаган , Майкъл Потс , Рей Фишър, Джоди Фостър
Сезони
3
Сюжет
NIC PIZZOLATTO
Сценаристи
Ник Пицолато
Мрежата
HBO Max
Режисьори
Кари Фукунага
Шоурънър
Ник Пицолато

Бързи връзки

Виж още

И още