Кратка история на колиетата: произход и развитие

Сподели

Ранна история

Първите колиета са били изработвани предимно от органични материали като кости, пера, зъби и черупки. Примери за тях са открити в неолитна гробница в Алпите около 4200-3400 г. пр. н. е. Други ранни огърлици са изработени от усукан метал, наречен торк, който древните келти са носили в Ирландия и Шотландия между 1800-1500 г. пр. н. е. През готическия период от 1150 до 1450 г. пр. н. е. огърлиците не са били много популярни.

Днес носим колиета, за да популяризираме идеологии, към които притежателят им е пристрастен, или за да се чувстваме красиви, докато първоначално те са били с празнична, религиозна и погребална цел. В някои общества от XIV до началото на XVII в. колиетата със скъпоценни камъни и злато са били знак за престиж, власт и богатство. В крайна сметка, колиетата изместват брошките – най-носените през Средновековието бижута.

Тенденции

Тенденциите при колиетата следват стила на деколтетата за европейските и американските култури. В определен момент деколтетата са били много високи, но това не означава, че сме се лишавали от тях. При дълбоките деколтета са се носели по-сложни огърлици.

Дори мъжете носели широко, украсено с бижута или полирано златно колие, наречено каркане, което наподобява висока яка. То е било носено от мъжете като символ на статус през XV-XVII в., като е обгръщало основата на шията или е било носено със златни верижки, увити около врата, или висящо през раменете надолу по предната част на тоалетите.

Материали

Перлите, златото и диамантите са издържали проверката на времето, като диамантите са били най-скъпите символи на богатство, блясък и престиж в историята. Дамските колиета с перли са били популярен избор в Рим по време на Ренесанса и в началото на XVIII век. Ранна новаторка на перлените огърлици в Англия е кралица Елизабет I.

Въпреки че постоянно присъстват в гардероба на всеки човек, перлите винаги са били неизменен избор булките.

Жълтото злато винаги е било предпочитан избор, докато бялото злато влиза и излиза от мода по-често. Днес ще откриете по-голямо разнообразие от метали, от които да избирате, със селекция от покрития, например оксидирано сребро, което се отличава с тъмно сиво покритие.

Колиета в африканските и азиатските култури

Въпреки че историята на бижутата обикновено се отнася за западните култури, тя все още важи и за азиатските и африканските култури.

Сребърните колиета с мъниста от корали, кехлибар или сребърни монети са се смятали за „спестовни сметки“ за търговия или когато е трябвало да се извърши някаква форма на плащане. Заможните жени от племето хмонг носели огърлици от сребърни монети като символ на богатство и статус, особено по време на ритуалите за ухажване.

В Индия било обичайно жените да купуват златни бижута, но да не ги носят, освен ако не е сватбеният им ден. Често пъти това богатство е било единственото, до което жените са имали достъп в някои страни, което отново е маркер за богатство и семеен престиж в подобни култури.

Виж още

И още